Experts in gesprek over fusion en voedselidentiteit in de Chinees-Indische restaurantcultuur

Op woensdag 14 september om 18:30 uur organiseert kennisinstituut Flevo Campus de tweede editie van het FC-Café in FC de Toekomst in Almere-Stad: een reeks gesprekken waar experts gerechten proeven met het publiek en in gesprek gaan over prangende voedselvraagstukken.

De komende editie staat in het teken van fusion en voedselidentiteit in de Chinees-Indische restaurantcultuur. We praten hierover met Julie Ng (medeoprichtster Stichting ‘Meer dan Babi Pangang’) en Lenno Munnikes (programmadirecteur Flevo Campus en onderzoeker voedselidentiteiten in Hong Kong).

Het Chinees-Indische specialiteitenrestaurant, door velen in de volksmond ‘de afhaalchinees’ genoemd, is decennialang niet weg te denken uit het Nederlandse voedsellandschap. In bijna ieder dorp was naast een marktplein en een kerk ook een Chinees-Indisch restaurant gevestigd. Voor vele mensen die daar kwamen eten, was dit een eerste ervaring met uit eten gaan. Nederlanders maakten kennis met een keuken die bij uitstek fusion is: een mix van Chinees en Indisch, aangepast aan de Nederlandse smaak.

De eerste generatie Chinese horecaondernemers was pragmatisch en uiterst innovatief: gerechten werden ‘verhollandst’ naar de lokale smaak en een zeel succesvolle restaurantformule werd geïntroduceerd – de afhaal. Deze ondernemers maakten het door heel hard te werken mogelijk dat hun kinderen meer mogelijkheden kregen om in Nederland te studeren en voor een andere carrière te kiezen dan ellenlange dagen maken in het restaurant van hun ouders. De laatste twintig jaar verdwijnen de iconische Chinees-Indische restaurants langzaamaan uit het straatbeeld, waarmee ook cultureel en culinair erfgoed verloren dreigt te gaan.

Tijdens dit programma onderzoeken we aan de hand van een aantal typische fusiongerechten hoe de Chinese horeca in Nederland zich heeft ontwikkeld en welke rol eten speelt als het gaat om identiteit. Dit doen we met Julie Ng – medeoprichtster van stichting ‘meer dan Babi Pangang’ – en Lenno Munnikes, programmadirecteur van Flevo Campus en specialist op het gebied van voedselidentiteit in Hong Kong. Het belooft een smaakvolle en leerzame avond te worden waarin verhalen over fusiongerechten, authenticiteit van recepten, traditionele keukens en het spanningsveld tussen deze drie verteld worden.

Toegang is gratis, maar vanwege de beperkte capaciteit is aanmelden gewenst: FC Café | 14 september | Flevo Campus (google.com)

Geschreven door