Huisartsenposten Flevoland slecht bereikbaar, Almere een gemiddelde van 9,5 minuten

Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Flevoland gemiddeld 19 minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt.

Flevoland is hiermee de provincie waar het gemiddeld het langste duurt voordat je iemand aan de lijn krijgt. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch. Voor Almere is de gemiddelde wachttijd 9,5 minuut, blijkt uit het onderzoek en nadere informatie van de onderzoekers.

Met name bij huisartsenpost Medrie (voor de gemeenten Noordoostpolder, Dronten en Lelystad) is de wachttijd met een gemiddelde van 27 minuten erg hoog. Omdat Flevoland slechts over twee verschillende huisartsenposten beschikt, geldt deze lange gemiddelde wachttijd voor de helft van de huisartsenposten in Flevoland.

Provinciale verschillen

Op provinciaal niveau scoort Flevoland het slechtst met een gemiddelde wachttijd van 19 minuten. Ook in de provincies Friesland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde wachttijd flink boven het Nederlandse gemiddelde van 9 minuten. Daarentegen bedraagt de gemiddelde wachttijd in Drenthe slechts drie minuten, in Zeeland één minuut en in Groningen is er zelfs helemaal geen wachttijd.

Almere, de gemiddelde wachttijd voor onze stad bedraagt 9,5 minuut, blijkt uit het onderzoek en nadere informatie van de onderzoekers

Barrières tijdens het bellen

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel huisartsenposten door middel van een welkomstboodschap en/of keuzemenu barrières creëren om aan de lijn te blijven. Bijvoorbeeld door te benadrukken dat de patiënt mogelijk zelf de kosten voor het gesprek en de eventuele afspraak zal moeten betalen, of door de beller te verplichten om een BSN-nummer in te voeren.

De volledige onderzoeksresultaten staan op: https://www.interswitch.nl/onderzoek-bereikbaarheid-huisartsenposten/ 

[audio_player id=30202]

Geschreven door