Vrijmarkt Homerushuis Almere Poort 25 februari as | Froukje de Jonge en Minke Booij doen opening 

Wethouder Froukje de Jonge en oud-prof hockeyer Minke Booij geven zaterdag 25 februari om 11.30 uur het startsein voor de Vrijmarkt aan de Agamemnonsingel in Almere Poort. Deze vrijmarkt vindt plaats op de plek waar het Homerushuis gaat komen. Een week later gaat hier de bouw van start. 

Het Homerushuis wordt een woonvoorziening van Philadelphia met 36 appartementen inclusief gemeenschappelijke woonkamers voor jongeren met een lichte tot matige verstandelijke beperking waar bewoners zoveel mogelijk meedoen en hun eigen leven leiden. 

Iedereen welkom 

Zaterdag 25 februari om 11 uur starten de festiviteiten en is er een weggeefmarkt waar iedereen met spulletjes welkom is om weg te geven of te ruilen of om gewoon lekker rond lopen. Er zijn sportclinics door en met topsporters en er is gelegenheid om met elkaar te genieten van een drankje met iets lekkers van de Verwennerij.  Het doel van de vrijmarkt is elkaar te ontmoeten; de toekomstige bewoners van Homerushuis en hun ouders, buurtbewoners, medewerkers van Philadelphia, vrijwilligers; iedereen is welkom. 

Ontmoeting voor iedereen 

Inzet van technologische en sociale innovaties staat centraal in het Homerushuis. Community building is zo’n innovatie. Hierbij werken alle betrokkenen (bewoners en hun netwerk, medewerkers, buren/wijkbewoners en vrijwilligers) samen. Niet alleen om ‘zorg’ te realiseren, maar vooral om ‘gewoon’ en in verbinding met elkaar te leven. Hiermee realiseert Philadelphia nu al de toekomstvisie die de Vereniging Gehandicapten Zorg Nederland (VGN) heeft geschetst voor 2030.  

Om die verbinding ook fysiek te faciliteren komt er op de begane grond een ontmoetingsruimte. Dit biedt tegelijkertijd een mogelijke werkplek voor de bewoners of andere mensen met een verstandelijke beperking en hier kunnen buurtbewoners een kop koffie drinken met zelfgebakken taart of koek. Dit is de plek die het ‘’hart’’ van de buurt wordt en van waaruit community building vorm krijgt. Op de plek wat straks het hart van de buurt is, vindt zaterdag 25 februari de vrijmarkt plaats.  

Integraal ontwikkelteam 

In opdracht van de Alliantie is Zenzo Maatschappelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van het Homerushuis van zorgorganisatie Philadelphia. Visser en Bouman Architecten en het ontwikkelteam hebben wensen en behoeftes van toekomstige bewoners en gebruikers uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Bouwbedrijf GG Aalten start begin maart met de bouw.  De ambitie is dat in het najaar van 2024 bewoners hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken 

Geschreven door