Omroep Flevoland neemt kijker 25 jaar mee terug in de tijd naar de overstroming van Tollebeek (NOP)

Op 28 oktober 1998 viel in Noord-Oost Nederland extreem veel regen. Op sommige plekken viel er bijna 100 millimeter op een dag. Al dit water stroomde in de Noordoostpolder naar het laagstgelegen punt: Tollebeek. Kelders liepen onder, akkers stonden blank en oogsten mislukten.

Het drama zorgde in de landelijke politiek voor een discussie: krijgen de boeren compensatie of niet? Toenmalig minister-president Wim Kok en koningin Beatrix kwamen naar Tollebeek om met hun eigen ogen de ravage te zien. 

Bezoek vanuit Den Haag
Oud-burgemeester Willem ridder van Rappard weet nog goed hoe hij minister-president Wim Kok ontving in Tollebeek. Van Rappard drukte de premier op het hart dat hij de boeren moest helpen. Na gesprekken met de getroffen boeren was Kok het daarmee eens. In het NOS-journaal vertelde hij: “Daar kunnen we niet met de rug naartoe gaan staan.” Voor de burgemeester van Noordoostpolder was dit een enorme opsteker. Een dag later bracht koningin Beatrix een bezoek aan het overstroomde gebied.

Hayo Apotheker was destijds minister van Landbouw en herinnert zich de drukke tijden. Vijf weken voor de overstroming van Tollebeek was namelijk het Westland getroffen door zware wateroverlast. Minister Apotheker had de taak om een oplossing te vinden om alle schade beter en gemakkelijker te kunnen verhelpen. Door de overstroming van Tollebeek ontstond een nieuw landbouwfonds, waardoor boeren makkelijker geholpen moeten kunnen worden bij grote schade.

Dit en persoonlijke anekdotes, oude beelden en nieuwe gesprekken vertellen het verhaal van de overstroming van Tollebeek in 1998.

Uitzending

De indringende documentaire is zaterdag 28 oktober vanaf 08.00 uur ieder uur op tv te zien bij Omroep Flevoland. De documentaire is op dezelfde dag ook terug te zien via:DOCU | De Overstroming van Tollebeek.

Geschreven door