Jongeren die onder invloed rijden, hebben het idee dat hun vrienden dit gedrag oké vinden

Uit resultaten van recent onderzoek van TeamAlert blijkt dat bijna alle jongeren rijden onder invloed niet oké en niet normaal vinden. Hiermee wordt het idee dat drugsgebruik in het verkeer steeds vaker geaccepteerd wordt door jongeren weerlegt. Toch blijkt dat rijden onder invloed van drugs wel voorkomt en dat  jongeren de risico’s onderschatten. Deze week is de Rij drugsvrij-campagne van TeamAlert gestart om drugsgebruik in het verkeer tegen te gaan. Het is cruciaal om jongeren de juiste kennis en handvatten te geven voor veilige keuzes in het verkeer. 


Rij drugsvrij-campagne nog steeds relevant

Het onderzoek biedt waardevolle inzichten in jonge drugsgebruikers en ondersteunt de campagne die vandaag van start gaat met een kick-off in Groningen. Jongeren zien potentie in een campagne met korte video’s, meer kennis over wachttijden na drugsgebruik en de effecten per drugssoort op de rijvaardigheid. Tijdens de kick-off van de campagne gaan jongerenvoorlichters in gesprek met jongeren uit de binnenstad en stimuleren hen om altijd een veilige rit naar huis te regelen.

Saar Hadders, onderzoekster bij TeamAlert: “Er bestaan veel misvattingen onder jongeren over autorijden na drugsgebruik. Zo denken sommigen beter te kunnen rijden na het gebruiken van oppeppende middelen, zoals cocaïne en 3-MMC, omdat ze daar scherper van zouden worden. Dit zijn gevaarlijke mispercepties.” 


Sociale norm drugsgebruik
Om met de campagne zo goed mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren is onderzoek naar de doelgroep en het gebruik van drugs erg belangrijk. Zo blijkt dat de meerderheid van de jongeren (62%) denkt dat hun leeftijdsgenoten vaak drugs gebruiken, maar slechts een derde beschouwt drugsgebruik als normaal. Het grootste deel van de jongeren vindt drugsgebruik zelfs onverstandig. Kortom, dit onderzoek onthult een kloof tussen de perceptie van jongeren over drugsgebruik en de daadwerkelijke sociale normen omtrent dit gedrag.

Rijden onder invloed van drugs  
Bijna alle jongeren vinden autorijden onder invloed van drugs niet oké (91%), abnormaal (94%) en onverstandig (88%). Toch rijdt 3% wel eens auto na drugsgebruik. Een significant deel van de jongeren die onder invloed rijden, denkt dat hun vrienden dit gedrag accepteren, terwijl het onderzoek aantoont dat bijna alle jongeren autorijden na drugsgebruik afkeuren. Deze misvatting moet worden aangepakt met een positieve boodschap; Plan je trip. Rij drugsvrij. 

Geschreven door