Extra raadsvergadering over bezuinigingen: oppositie pikt het niet meer

Vanavond – donderdagavond 26 september –  is er een extra plenaire raadsvergadering tijdens de Politieke Markt op verzoek van de VVD, PVV, 50PLUS, Forum voor Democratie en DENK over de bezuinigingen. Die begint om 18.30 uur.

De gemeenteraad kwam op 5 september in een extra vergadering bijeen om de voorgestelde bezuinigingen van het college te bespreken. Tijdens de vervolgbespreking op 19 september werd bekend dat er sprake is van een aanvullende financiële tegenvaller van 9 miljoen euro, die buiten het huidige raadsvoorstel valt. De invulling van deze extra bezuinigingen zal pas bij de begrotingsbehandeling plaatsvinden.

 De indieners voor de extra vergadering zijn van mening dat het huidige raadsvoorstel, door de toevoeging van deze tegenvaller, onvolledig is, waardoor een integrale financiële afweging bij de begroting niet meer mogelijk is. Dit zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de stad.

Daarnaast zijn indieners van mening dat deze bespreking voorafgaand aan de bespreking van eventuele moties en amendementen dient plaats te vinden.  Verschillende partijen willen daarom in debat met de verantwoordelijke wethouder over deze extra tegenvaller van 9 miljoen euro en hoe dit zich verhoudt tot de voorgenomen bezuinigingen.

De gemeenteraad heeft het budgetrecht, en om deze verantwoordelijkheid goed te vervullen, moet de raad volledig en adequaat worden geïnformeerd door het college.

De oppositie is sowieso al ontstemd omdat er voor gekozen is alle moties en wijzigingsvoorstellen in 4 verschillende zalen te behandelen. De kleinere partijen kunnen dan niet bij alle besprekingen zijn waardoor zij hun democratische zegje niet kunnen doen.

Geschreven door