Nieuwe bomen Humberpad

De gemeente gaat de iepen aan het Humberpad vervangen door andere bomen. De iepen vormen een gevaar vanwege het risico op afbreken. Langs het Humberpad komen meer bomen te staan, in verschillende soorten.

De iepen worden vervangen door diverse soorten bomen zoals berken, dennen en beuken. De bomen komen iets verder uit elkaar te staan dan de huidige iepen. Hierdoor krijgen de bomen voldoende ruimte om te groeien. Bij de entrees en toegangen van het fietspad komen mooie grote karakteristieke bomen als de rode beuk, de tulpenboom en de blauwe ceder die als echte blikvangers kunnen uitgroeien. Het zal natuurlijk wel een aantal jaar duren voordat de bomen tot een mooie volwassen boom zijn uitgegroeid en het Humberpad weer haar kenmerkende gezicht krijgt. De variatie in bomen maakt de nieuwe boomstructuur toekomstbestendig en beter bestand tegen plagen en ziektes.

Onderzoek bomen Humberpad 
In Almere worden alle gemeentelijke bomen elke vier jaar gecontroleerd. Deze boomveiligheidscontrole gaf aan dat bij de iepen aan het Humberpad nader onderzoek nodig was. Na zorgvuldige inspectie en onderzoek, hebben boomexperts vastgesteld dat de iepen last hebben van zwakke verbindingen tussen stam en wortels. Hierdoor zijn ze vatbaar voor breuk en omvallen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. De afgelopen jaren zijn al meerdere bomen aan het Humberpad afgebroken. De gemeente moet zorgen voor een veilige openbare ruimte, en moet daarom de bomen vervangen. 

Oorzaak
De oorzaak van de zwakke verbindingen bij de iepen is het ‘enten’. Dat is een teeltmethode waarbij een bovenstam (het bovengrondse deel) op een onderstam (het wortelgestel) is samengevoegd. Deze methode gaat meestal goed, maar kan ook leiden tot ‘uitgestelde onverenigbaarheid’. Dit is bij de iepen aan het Humberpad het geval. De boven- en onderstam stoten elkaar na verloop van tijd af. Hierdoor kunnen bomen uiteindelijk omvallen of afbreken op de entplaats. De entplaats zit onder de grond en is daardoor niet zichtbaar. Op het oog lijkt er niets mis met de iepen, maar door dit probleem zijn de afgelopen jaren al verschillende bomen omgewaaid.

Uitvoering werkzaamheden 
Om de werkzaamheden uit te voeren wordt het gehele Humberpad van 30 september tot en met 18 oktober afgesloten voor fietsers en voetgangers. De fietsstraat en parkeerplaats ter hoogte van het Bos der Onverzettelijken is ook voor automobilisten afgesloten. Jeugdland en de scoutingvereniging blijven bereikbaar. Fietsers maken gebruik van een omleidingsroute die aangegeven wordt met gele borden. In deze periode worden de 99 iepen gekapt. Daarna worden de achtergebleven stammen (de boomstobben) verwijderd. Waar de nieuwe bomen komen zorgen we meteen voor het verbeteren van de groeiplaatsen. De 120 nieuwe bomen worden tegen het einde van het jaar geplant. Dat is de beste periode om bomen te planten.  

Meer over bomen met een ent-probleem 
Meer informatie over bomen met een ent-probleem is hier te vinden: almere.nl/entprobleem 

Geschreven door