Ruimte voor zonnestroom én landbouw dankzij nieuw zonnepark 

Hoe kun je landbouw en zonneparken met elkaar combineren? Het vandaag geopende zonnepark Symbizon moet daar het antwoord op geven. De rijen met zonnepanelen staan verder uit elkaar dan gebruikelijk, waardoor de tractoren er tussendoor kunnen rijden. Daardoor kunnen akkerbouwers er de komende jaren gewassen zoals aardappelen, haver, uien en bonen verbouwen.   

Brug tussen akkerbouw en zonnestroom 

Symbizon is een zonnepark in Almere waar zonnepanelen en landbouw samengaan. Doel van het pilotproject is te laten zien dat bij een slimme combinatie van de twee het land in gebruik blijft voor bijvoorbeeld voedselproductie, dat de ecologische eigenschappen verbeteren en er tegelijkertijd zonne-energie opgewekt kan worden. Zo dragen we bij aan de maatschappelijk opgave voor de opwek van duurzame energie, zonder dat er landbouwgrond verloren gaat. 

Het doel van het project is een extra plus voor de agrariër. Dit willen we bereiken door te onderzoeken hoe we zo goed mogelijk samen kunnen werken en de impact op de gewasgroei kunnen minimaliseren en idealiter zelfs kunnen verbeteren. De rijen met zonnepanelen staan 9 en 15 meter uit elkaar om de invloed van schaduw te bepalen. Het zonnepark heeft een vermogen van 0,7MWp. 

Geschreven door