De gemeente is nalatig geweest bij de bescherming van de moslimgemeenschap in de stad. In opdracht van toenmalig burgemeester Weerwind is “uiterst dubieus gehandeld en is inbreuk gepleegd op meerdere fundamentele rechten zoals privacy en godsdienstvrijheid”, concludeert de Ombudsman van de regio Amsterdam, waar Almere onder valt.
In een vandaag verschenen rapport uit Ombudsman Munish Ramlal zware kritiek op Almere. Vier jaar geleden gaf de gemeente opdracht aan een particulier bedrijf om moskeeën in de gaten te houden. Dat gebeurde vanwege zorgen over het gevaar van radicalisering. Volgens burgemeester Weerwind betrof het een breed onderzoek naar extremisme en niet speciaal gericht op moskeeën.
Door de gemeenteraad niet volledig te informeren en de uitkomsten exclusief in handen van onderzoekers te laten, werden controle en verantwoording bemoeilijkt. De gemeenteraad kon haar controletaak in het democratisch proces niet uitoefenen, staat in het verslag van het onderzoek.
De gemeente heeft nagelaten zelf goed eigen onderzoek te doen naar de rechtmatigheid van deze praktijken. Het was duidelijk dat het om gevoelige materie ging. Dit heeft niet alleen het vertrouwen van de Islamitische gemeenschappen in Almere ondermijnd, maar legt ook een smet op de rechtmatigheid van het handelen van de gemeente.
De Ombudsman doet aanbevelingen aan de gemeente om herhaling te voorkomen. De gemeente moet er bewust van zijn dat het onderzoek grote impact had. Openheid van zaken geven en erkennen dat het niet goed was zijn voorwaarden. Burgemeester Van der Loo heeft eerder al excuses aangeboden. Naar aanleiding van het onderzoek wil raadslid Hassan Buyatui van Denk een debat in de gemeenteraad. (archieffoto)