De Floriade in 2022 heeft Almere ruim 25 miljoen meer gekost dan tot nu toe werd voorgespiegeld. Het college hield het lange tijd op 103,3 miljoen euro.
In de eindafrekening die liep tot oktober 2023 werd 25 miljoen afgetrokken voor de kosten van de woonwijk Hortus die toen gepland stond. Die aftrek was onterecht, zegt de raadscommissie die het debacle met de tuinbouwtentoonstelling onderzocht.
De aftrek strookte niet met de besluitvorming van de raad over de begroting van de Floriade en de woonwijk.
Het rapport van de enquetecommissie werd donderdagavond tijdens de raadsvergadering gepresenteerd. Het bevat harde conclusies over de organisatie, de uitvoering en de controle door de gemeenteraad.
Zo wordt geconcludeerd dat door de complexiteit van het project inkomsten overschat en kosten onderschat werden. Organisatie en inrichting leidden tot herhaalde overschrijdingen van de begroting. Voor de gemeente werden de kosten aanvankelijk geschat op tien miljoen euro met een mogelijk risico van zeven miljoen.
Het rapport heeft als doel duidelijk te maken waarom de Floriade tegenviel en veel kostte. Daarvoor werden vorig jaar tientallen gesprekken met betrokkenen gevoerd en werd onderzoek gedaan in duizenden documenten. De voorzitter van de commissie noemt het een deugdelijk rapport.
De commissie stelt dat de Floriade door bezoekers goed gewaardeerd werd en ondanks veel obstakels op tijd van start ging. Ook staat erin dat er hard gewerkt werd, onder meer door een grote groep vrijwilligers. “Dat neemt niet weg dat op een groot aantal gebieden het evenement niet goed is verlopen”, zei voorzitter Hadderingh.
Geconstateerd wordt dat de gemeente doelen en ambities onvoldoende concreet heeft gemaakt. Betrokken partijen hadden verschillende beelden bij wat er concreet bereikt moest worden. De complexiteit van het evenement en de duurzame woonwijk was te ambitieus. De gemeente heeft dat onderschat.
Binnen de gemeente kwam de organisatie te traag op gang en de samenwerking verliep stroef, staat bij de conclusies. Er werden geen andere risicodragende partners gevonden en de gemeente verkeek zich op tegenvallers. Tussentijds werd niet bijgestuurd en alle financiële tegenvallers kwamen voor rekening van de gemeente.
Tijdens de voorbereiding is gebleken dat onvoldoende was geleerd van andere grote projecten en waren er geen duidelijke momenten om te beslissen over doorgaan of stoppen. Ook werd de gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd over tegenvallende bezoekersaantallen en bereikte kritiek van ambtenaren de raadsleden niet.
Het rapport bevat aanbevelingen aan de raad, zoals het opstellen van een regeling voor grote projecten. De raad krijgt op 8 mei een toelichting op het rapport. Daarna reageert het college en op 22 mei is er een debat over de conclusies.