De gemeente heeft nauwelijks middelen om de reuzenberenklauw grondig te bestrijden. De gemeenteraad zou meer geld moeten toekennen om de overlast gevende planten te laten verdwijnen.
Uitroeien ervan zou alleen al Almere miljoenen euro’s kosten.
Wethouder Jesse Luijendijk noemt het een illusie dat de gemeente nu effectief kan optreden tegen de verspreiding van zaden die volgend jaar opnieuw tot problemen kunnen leiden. De reuzenberenklauw veroorzaakt bij aanraking brandwonden op de huid en de wilde groei ervan geeft slecht zicht langs wegen.
De gemeente bespreekt de wildgroei met alle terreinbeheerders, zoals ProRail en Staatsbosbeheer, die volgens hem allemaal geconfronteerd worden met bezuinigingen. Inmiddels werkt Almere wel aan een plan van aanpak voor Almeerderhout, maar ook dat kost geld en tijd.
De wethouder zegt dat met het huidige beperkte budget de reuzenberenklauw hooguit onder controle kan worden gehouden. Met een motie die door de hele raad werd gesteund, kreeg hij opdracht zo snel mogelijk met partners zoals ProRail te overleggen over het wegnemen van onveilige situaties. Zijn eigen fractie, Partij voor de Dieren, drong erop aan dat de Provincie, die verantwoordelijk is, snel met geld over de brug komt.