Het zou nog wel eens erger kunnen worden voor het beter wordt. De oostvaardersplassen met hun nieuwe wildernis | Column Belinda Meuldijk

Een stukje drassig wetland van 5 bij 6 kilometer wat leuk was geweest voor watervogels en insecten, waar nu meer dan vijfduizend koeien en paarden in de blubber zakken en edelherten de laatste grassprietjes uit de modder hebben getrokken en nu op een zompige hongerdood wachten. Het is hun natuurlijke biotoop niet, daarbij is de grond te zacht en uitgeput en de hekken maken dat zij geen escape hebben.

Behalve in de vorm van een kogel. De eerste bullet om de lijdensweg te bekorten was al het einde van de utopie van RIJP ,van ecologisch evenwicht was daarna geen sprake meer. Maar ze noemen het hardnekkig – op die 5 bij 6 km waarvan 60% water – de vrije natuur. Dat de grootstedelijke media die het verschil tussen Sobibor en Landal greenparks sowieso niet zien er wat lacherig konden van doen: die sentimentele dierenliefhebbers die hooi – en dan nog van het verkeerde merk ! – aan die creperende dieren geven , dat had ik wel verwacht. En zo’n opa van de trouw die er niets van snapt en toch graag zijn riedeltje vooroordelen kwijt wil. Kan ik ook nog wel tegen. Voortaan eerst je pillen nemen, denk ik dan. Maar dat de Partij vd Dieren zo’n ernstige inschattingsfout maakt door zich niet eens te vertonen bij de demonstratie. Ja ik ben ooit lijstduwer geweest voor Marianne dus dat is dan toch een extra blamage die ik voel. Ook al zou je als PvdD alleen maar komen zeggen dat bijvoeren niet de oplossing is – dat zeiden wij daar allemaal al want vervolgens moet er vooral structureel iets veranderen – geef aan dat je meedenkt aan een oplossing, toon je compassie met de dieren ! Zeg dan hoe jullie een oplossing zien maar wees erbij! Dit, deze onverschillige arrogante afwezigheid gaat ze stemmen kosten.


Het vertrouwen is weg. Ook bij mij. Ik zie dat de dierenarts van het gebied zich ook opwind over een pak Mariacrackers dat over het hek is gegooid ( zooo slecht voor een hertenmaag in de laatste hongersdoodfase!) En dat er meer politie komt om de mensen die dieren willen redden, in de kraag te grijpen. De vandalen! Over een echte oplossing, waarbij de konikspaardjes het gebied mogen verlaten en naar privé eigenaars gaan, de Heckrunderen als vee bij een zorgzame boer komen. De edelherten herplaatst naar voor hen geschikte biotopen? Daar hoor ik ze weinig over. Dat is te moeilijk. Veel makkelijker om ze allemaal dood te schieten en daarna zeggen dat dat de schuld is van die irritante actievoerders. Ik heb wel vaker tevergeefs op iemands geweten gewacht. Jarenlang. Maar een geweten is er niet.


Alleen zelfbeklag zal volgen. De Oostvaardersplassen kleuren rood van het bloed straks. Alle grote grazers worden vernietigt, en over twee jaar is het een vogelreservaat. Hooguit zal een lepelaar zijn nest nog bouwen op de botten van een. koniksveulen, dat ‘ de vrije natuur’ niet overleefd heeft, omdat hij niet net als de lepelaar kon wegvliegen over het hek. Zo zal het gaan…. Belinda Meuldijk.

Geschreven door