Weerwind vindt plaatsingsbeleid 5G-masten te dwingend

Burgemeester Franc Weerwind maakt zich zorgen over de invoering van het 5G-netwerk in Nederland. “Providers plaatsen nu antennes zonder medeweten van gemeentes. Dat kan niet”, zegt Weerwind als commissievoorzitter Informatiesamenleving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in het televisieprogramma ÉénVandaag.

Volgens de nieuwe Telecomwet moeten overheden kleine antennes op openbare gebouwen en straatmeubilair toestaan en mogen ze daar alleen bezwaar tegen maken als ze een goede reden hebben. “Wij moeten de regie terugpakken”, vindt Weerwind. “Er moet gewoon een gezond samenspel zijn tussen telecomproviders en gemeenten. Die oproep hebben wij in kristalhelder Nederlands uitgesproken richting de providers.”

Weerwind vindt het belangrijk dat gemeenten regie en zeggenschap houden over de antennes die in het land worden geplaatst. “Hoe krijg je een gemeente geïnformeerd over antennebeleid en kun je mensen geruststellen over hun gezondheid? Juridisch formeel hebben de techneuten het in de gemeente voor het zeggen.”

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door