Bruggen in Nobelhorst

Eind 2017 heeft de gemeente aan de bewoners van Nobelhorst via de website gevraagd om mee te denken over de namen van de bruggen. Men zochten dorpse namen voor de gemetselde autobruggen. Daarnaast zochten we namen voor de stalen fiets- en wandelbruggen. Ook vroegen we jullie om ontwerpen voor de ornamenten in de fiets- en wandelbruggen. Bewoners konden ideeën voor namen en ontwerpen indienen via de mail. Op deze oproep is enthousiast gereageerd. Bedankt voor al jullie inbreng.

De namen en ontwerpen die zijn ingediend hebben we op grote panelen aan jullie laten zien, tijdens de bijeenkomst op 13 februari 2018 in de Sterrenschool ‘Het Universum’. Iedereen kon stemmen op zijn of haar favoriete namen en ontwerpen.

Tijdens deze avond hebben we ook uitgelegd dat naamgeving beste een ingewikkeld proces is. We moesten met de lijst met namen langs de Naamgevingscommissie. Deze commissie beoordeelt de namen vanuit verschillende invalshoeken. Zo mogen er bijvoorbeeld geen namen worden gebruikt van personen die nog in leven zijn. Bij overleden personen kan namelijk onderzocht worden of zij zich netjes hebben gedragen in hun leven. Ook mogen de namen nog niet voorkomen in Almere. Daarnaast moeten de namen voor hulpdiensten natuurlijk herkenbaar zijn. Om die laatste reden moesten we uiteindelijk de autobruggen vernoemen naar de straatnaam die in het verlengde van de brug ligt. Dit betekent dat andere namen die zijn ingediend voor de autobruggen helaas niet gebruikt konden worden. De namen van de autobruggen die vanaf eind 2020 worden gebouwd:

 • Brug 5038 bij Marie Curielaan: Marie Curiebrug
 • Brug 5045 bij Hendrik Lorentzweg: Hendrik Lorentzbrug
 • Brug 5052 bij Niels Bohrstraat: Niels Bohrbrug
 • Brug 5054 bij Wilhelm Röntgenstraat: Wilhelm Röntgenbrug
 • Brug 5065 bij Albert Michelsonstraat: Albert Michelsonbrug

Bruggen die later worden gebouwd:

 • Brug 5056 bij Nobelstraat: Eerste Nobelbrug
 • Brug 5057 bij Nobelstraat: Tweede Nobelbrug
 • Brug 5074 bij Maria Mayerstraat: Maria Mayerbrug
 • Brug 5077 bij Robert Hofstadterstraat: Robert Hofstadterbrug

De eerste en tweede Nobelbrug waren ingediend door Vincent Slagter uit Nobelhorst. Bedankt voor je goede ideeën Vincent! Daarnaast hadden Thomas en Ramona Braak de naam ‘röntgenstraal’ ingediend voor een voetgangersbrug. Uiteindelijk krijgt een van de autobruggen de naam ‘Wilhelm Röntgenbrug’. Bedankt voor het idee Thomas en Ramona!

Track- en fietsbruggen

Daarnaast zijn er namen ingediend voor de wandel- en fietsbruggen. Nobelhorst is het dorp van Almere en het bestaat uit verschillende buurtjes met allemaal een eigen karakter en sfeer. We hebben er daarom voor gekozen om al deze bruggen noemen naar plekken in de buurt of naar een kenmerk uit de buurt waarin ze liggen. Op die manier is er eenheid in de namen van de bruggen en passen de bruggen bij de buurten. De namen van de trackbruggen (bruggen in de dorpsroute) op dit moment worden gebouwd:

 • Brug 5044: Vinkbrug, vernoemd naar de Vinkweg.
 • Brug 5046: Hoevebrug, vernoemd naar de buurt ‘de Hoeve’.
 • Brug 5055: Visstekbrug, vernoemd naar de speelplek aan het water waar kinderen een hengel uit kunnen gooien.
 • Brug 5047: Slaperbrug, vernoemd naar de Slaperdijk in een rivierenlandschap.

Trackbruggen die later worden gebouwd:

 • Brug 5051: Poortwachtersbrug, vernoemd naar de Poortwachterswoning.
 • Brug 5053: Houtzagerijbrug, vernoemd naar de Houtzagerijwoning.
 • Brug 5080: Wakerbrug, vernoemd naar de wakerdijk in een rivierenlandschap en hoort bij de slaperbrug. Deze bruggen liggen aan het begin en aan het einde van de vallei, van de rivier de Eem.

De Hoevebrug en de Houtzagerijbrug waren ook ingediend door Vincent Slagter. Nogmaals bedankt!

De namen van de fietsbruggen die op dit moment worden gebouwd:

 • Brug 5063: Stokerijbrug, vernoemd naar de stokerij bij het Logement.
 • Brug 5064: Spinnerijbrug, vernoemd naar de buurtkavel. Dat was een open groen veldje, waar schapen hadden kunnen lopen. De wol van de schapen werd gebruikt in de spinnerij.

Fietsbruggen die later worden gebouwd:

 • Brug 5038: Kadebrug, vernoemd naar de Dorpshaven.
 • Brug 5058: Vlietbrug, vernoemd naar ‘vliet’, het Oudnederlandse woord voor watergang.
 • Brug 5066: Vesterijbrug, komt van houtvesterij. Dat is een groot bosgebied, boswachterijgebied. Boswachterijbrug werd niet goedgekeurd door de Naamgevingscommissie.
 • Brug 5068: Balkenbrug, vernoemd naar het Houthakkershuis.
 • Brug 5049: William Braggbrug. Dit wordt een fietsbrug die toegankelijk is voor hulpdiensten. Daarom kan de naam nog wijzigen in Het Laarbrug of De Watertorenbrug. Dit wordt voorgelegd aan de Naamgevingscommissie.

Smalle wandelbruggetjes

De wandelbruggetjes zijn smalle bruggetjes van 1.50 meter breed. Het zijn extra doorsteekjes over het water. Het is nog niet bekend wanneer deze bruggetjes worden geplaatst. De namen van de wandelbruggen:

 • Brug 5070: Plankenbrug, een verwijzing naar een simpel bruggetje over het water naar het bos. Het wordt geen houtenbrug, maar een smalle variant van de fietsbrug.
 • Brug 5067: Rijperijbrug, vernoemd naar de boomgaard.
 • Brug 5050: Drogerijbrug, vernoemd naar de droogschuurwoningen.
 • Brug 5078: Kuiperijbrug, vernoemd naar het maken van de houten kuipen op het houthakkerserf.

Brugpanelen

In de stalen relingen van de bruggen (behalve de gemetselde autobruggen) zit een ijzeren paneel verwerkt. We hebben inwoners van Nobelhorst ook gevraagd om hiervoor ontwerpen aan te leveren. Het ontwerp moet passen bij de naam van de brug. We vonden zelf het paneel van de bever erg mooi. Hiervoor is een ontwerp aangeleverd door Wilfred en Caroline en door Fenne. De naam Beverbrug mogen we echter niet gebruiken, omdat die naam al ergens anders in Almere bestaat. We gaan ons best doen om een verwijzing te maken met een bever in het paneel. Het bracht ons ook op het idee om een dier te verwerken in het paneel. Dat is uiteindelijk een schaapje geworden.

Op de afbeelding ziet u een aantal ontwerpen voor brugpanelen. De ontwerpen zijn gemaakt en verder uitgewerkt door Mijnvormgever.nl i.s.m. Meinder Buynink.

We willen iedereen bedanken die ideeën en namen heeft ingediend. Door jullie ingediende namen zijn we weer op ideeën gekomen. We hebben ervoor gekozen om te zorgen voor eenheid in de namen en om de namen te laten passen bij de buurten. De namen worden uiteindelijk in de panelen en de bruggenhoofden verwerkt.

Geschreven door