Warm zomerweer ervaren we vaak als plezierig. Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm. Zo’n lange periode van hitte noemen we een hittegolf.
We spreken we van een hittegolf als het vijf dagen lang warmer dan 25°C én van die vijf dagen drie dagen minstens 30°C is. Te veel hitte is niet goed en kan zelfs een bedreiging zijn voor de gezondheid van met name ouderen en mensen met een chronische aandoening. Geniet bewust van het mooie weer en weet wat u moet doen als het warm wordt!
Klachten door hitte
Bij hogere buitentemperaturen kan het lichaam te warm worden. Als de warmte in het lichaam niet voldoende afgevoerd kan worden raakt het lichaam oververhit. Oververhitting leidt tot vocht- en/of zoutverlies; daardoor ontstaat uitputting.
Symptomen van oververhitting en uitdroging zijn:
- minder plassen en donkergele urine;
- hoofdpijn;
- hevige dorst;
- vermoeidheid, duizeligheid;
- prikkelbaarheid;
- concentratieproblemen;
- misselijkheid en diarree;
- huidaandoeningen, zoals jeuk en blaasjes;
- spierkrampen.
In ernstige situaties kan door oververhitting en uitdroging ernstige vermoeidheid, duizeligheid, braken, bleek zien, of juist rood zien, snelle hartslag, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.
Als zich toch (ernstige) gezondheidsklachten voordoen, neem dan contact op met de huisarts.
Bel 112 (alarmcentrale) in acute nood.
Kwetsbare groepen
Tijdens een periode van aanhoudende warmte kunnen verschillende groepen in de problemen komen. De volgende groepen zijn extra kwetsbaar bij hitte:
- ouderen;
- mensen met een chronische aandoening (long- of hartaandoening, diabetes);
- mensen in een sociaal isolement;
- mensen met overgewicht;
- jonge kinderen (zuigelingen);
- bezoekers van een festival of ander evenement;
- mensen die veel buiten zijn, bijvoorbeeld voor werk, sport of buiten spelen.
Hitte en gebruik van medicijnen
Van sommige medicijnen moet de dosering aangepast worden als het heet is. Dat komt omdat ze de hoeveelheid vocht of de regeling van de temperatuur in je lijf beïnvloeden. Gebruik je plaspillen of andere medicijnen? Overleg dan met je huisarts of apotheker of de medicatie aangepast moet worden aan het warme weer. Pas nooit op eigen houtje de dosis aan.
Wat moet je doen als het warm wordt?
Enkele algemene tips om die helpen om de gevolgen van hitte te beperken:
- Drink voldoende
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Drink bij voorkeur water. Vermijd alcohol want alcohol zorgt er juist voor dat je uitdroogt;
Als je minder vaak dan normaal naar het toilet hoeft, of als de urine donker van kleur is, moet je meer water drinken.
Tip
Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt. Zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
Gebruik je medicijnen of heb je een ziekte waarbij veel drinken juist niet mag? Neem dan contact op met de huisarts of apotheker. Deze kan bepalen wat het beste voor je is.
- Vermijd inspanning
Vermijd lichamelijk inspanning vooral tussen 12.00 en 16.00 uur, de warmste uren van de dag. - Blijf uit het directe zonlicht en vermijd hitte
Blijf binnen of in ieder geval in de schaduw tussen 12.00 en 16.00 uur. Dit zijn de warmste uren van de dag. Draag een hoed, zonnebril en lichte kleding. - Zorg voor koelte
Leg af en toe een koele handdoek in je nek, neem een koele douche of bad. Laat de zonwering zakken of doe gordijnen van kamers dicht die veel zon krijgen. Doe overdag de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Doe ze open als het buiten koeler is (‘s nachts en vroeg in de morgen). - Zorg voor elkaar
Steek een helpende hand toe als er in jouw omgeving ouderen of zieken zijn, die hulp nodig hebben.
Laat kinderen nooit alleen achter in de auto, zeker niet bij hitte.
Hitte en Covid 19
Je kunt maatregelen nemen om overlast door hitte te beperken voor jezelf en de mensen in jouw omgeving. Blijf daarbij letten op de hygiënemaatregelen die helpen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er is een grote overlap in de risicogroepen voor hitte en COVID 19.
Bekijk ook de vragen en antwoorden ‘Hitte en Covid 19’ van het RIVM: www.rivm.nl
Meer informatie over omgaan met hitte
Kijk op de website van het RIVM: www.rivm.nl
Ga op de afbeelding staan en download de infographic.