Nationaal Hitteplan: als warm weer een risico is

Bij warm weer lopen vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht risico: op ademhalingsproblemen, duizeligheid en jeuk, maar ook op levensbedreigende aandoeningen. Voor zorginstellingen is informatie over naderende extreme hitte erg belangrijk. Daarom stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) – met advies van het KNMI – het Nationaal Hitteplan op.

Met het Nationaal Hitteplan worden zorgverlenende organisaties snel op de hoogte gebracht van de kans op een langdurige periode van warm weer. Zo kunnen ze op tijd maatregelen nemen. Zo ook bij Zorggroep Solis in Deventer, waar verzorgende Hanne van Tol werkt.

Als Hanne van Tol deze zomerochtend aankomt voor haar vroege dienst op de afdeling Woonzorg- en revalidatiecentrum PW Janssen ligt het complex alweer te baden in de zon. De komende dagen wordt het boven de 26 graden en dat betekent dat er extra gelet wordt op de cliënten op de afdeling. Hanne is verzorgende en biedt extra ondersteuning. Zij helpt haar collega’s om cliënten te wassen voordat het warmste moment van de dag aanbreekt. Dit maakt onderdeel uit van het hitteprotocol dat Zorggroep Solis opstelde op basis van het Nationaal Hitteplan. 

Hoe werkt het Nationaal Hitteplan?

Als de weermodellen een kans van meer dan 10 procent geven op een warme periode van meer dan vier dagen met 27 graden of meer bespreken het RIVM en een meteoroloog van het KNMI of het nodig is om het Nationaal Hitteplan in werking te stellen. Soms is dat niet nodig, omdat de meteoroloog inschat dat het minder warm wordt of de periode van kortere duur zal zijn.

Het advies van het KNMI kan ertoe leiden dat het RIVM het Nationaal Hitteplan activeert. Het RIVM waarschuwt dan via een persbericht de brancheorganisaties, landelijke en lokale GGD’en en het Nederlandse Rode Kruis voor aanhoudende warmte. Die nemen weer contact op met gemeenten, verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsen en thuiszorg. Iedere organisatie geeft op zijn eigen manier invulling aan het Nationaal Hitteplan.

Lokale uitwerking van het hitteprotocol

Bij Zorggroep Solis draait het hitteprotocol op volle kracht. Dat begint voor Hanne al meteen bij meneer Van Zwieten die haar na een warme nacht opgewekt goedemorgen wenst. Normaal gaat hij ’s morgens onder de douche, maar hij is kortademig en op deze dag kan door de warme stoom van het water behoorlijk benauwd zijn in de douchecabine.

Geschreven door