Politici worden getraind om conflicten te zoeken | Column Mostapha El Madkouri

Journalisten vinden dat leuk. Dat leidt tot het gedrag dat we onlangs in de online-raadsvergadering van de Raad van Almere hebben kunnen waarnemen. De PVV trekt hard aan het ene uiteinde en NIDA doet precies hetzelfde, maar dan aan het andere uiteinde.

Dat is een goed voorbeeld van hoe een dialoog niet gevoerd hoort te worden. Conflict opzoeken (conflictueuze uitspraken doen) over een thema dat actueel is, krijgt vanzelfsprekend aandacht. Maar daarna is het zaak dat de politici in kwestie overgaan tot de inhoud en hun standpunten toelichten. En dit laatste blijft doorgaans uit.

Ook hier in Almere.Jan Dirk Pruim, de griffier van de Gemeenteraad Almere, gaf onlangs aan dat online vergaderen leidt tot ongemakkelijke situaties. Wat kan betekenen dat de kwaliteit van meningsvorming en besluitvorming aangetast kan worden. Wat hier tussen PVV en NIDA is gebeurd, en gaat blijven gebeuren, heeft met andere zaken te maken; over wie de stoerste is en wie de onderbuikgevoelens van zijn achterban kan versterken.

En dat is wat mij betreft FOUT! Verstandige politici en hun aanhang zoeken het genuanceerde midden op en proberen de spanningen te begrijpen en vervolgens toewerken naar een uitweg die voor de meeste mensen acceptabel is.

Geschreven door