Een jaar na Corona | Column Ulysse Ellian

De laatste dagen merk ik dat mijn bloed steeds meer gaat koken van mensen die doen alsof de overheid de grote boosdoener in deze coronacrisis is, of dat het wel meevalt met corona. Waarom? Ik zal het kort proberen toe te lichten.

Bijna een jaar geleden heb ik zelf corona gehad. Het gaat met mij nu prima, maar er zijn momenten dat ik nog steeds kortademig ben bijvoorbeeld. Sporten heb ik vanaf nul moeten opbouwen. Helemaal de oude ben ik nog niet, maar ik ben dankbaar dat het goed gaat. Dat heeft lang geduurd en de mentale strijd die ik heb moeten voeren was zwaar: je lichaam begint eigenlijk op nul en dat is heftig. Op dit moment zijn er tienduizenden mensen in Nederland aan het revalideren en het is algemeen aanvaard dat corona nog lange tijd tot klachten kan leiden. Mijn huisarts vertelde dat hij patiënten heeft die voorheen marathons liepen en nu niet eens een rondje in de tuin kunnen lopen. Mijn fysio vertelde dat in de meeste coronarevalidatietrajecten mensen zich nauwelijks fysiek kunnen inspannen en dat herstel lang duurt.

Mijn schoonmoeder werkt in het Flevoziekenhuis op de afdeling waar patiënten na corona verder moeten herstellen. Daar liggen niet alleen maar oude mensen met onderliggend lijden. Daar liggen allerlei mensen van jong tot oud die moeten knokken en met wie het heel snel bergafwaarts is gegaan.

Mijn neef (de man is een held, maar dat vertel ik later nog een keer) is chirurg in Engeland. Hij doet al een tijd niets anders dan helpen op de IC. Wat hij daar mee maakt is ongekend, het is daar letterlijk elke minuut vechten om mensen in leven te houden. Bijna alle reguliere zorg is daar afgeschaald.

Is corona dus een flauw griepje ofzo? Nee dat is het niet. De ziekte is op omvangrijke schaal levensgevaarlijk en kan als je pech hebt grote impact hebben op je leven. Heeft de overheid belang bij deze ziekte? Nee. Is het kabinet bewust bezig Nederland de ellende in te helpen? Nee.

Ik ken een behoorlijk aantal van mijn VVD collega’s in de Tweede Kamer en op andere plekken. Zij willen niets liever dan dit virus zo snel mogelijk uitbannen en Nederland sterk uit deze crisis laten komen. Dat geldt ook veel volksvertegenwoordigers van andere partijen en net zo goed voor het gehele kabinet.

Niemand daar wilt om de foute redenen of met onjuiste intenties de vrijheden van mensen inperken. Er is geen groot megacomplot. Gaat er dan niets fout? Natuurlijk wel. Had op momenten anders gehandeld kunnen worden? Natuurlijk. En daar loopt niemand voor weg en zal later verantwoording over moeten worden afgelegd.

Maar hou op met die onzin alsof er een groot megacomplot is. Ik ben daar echt helemaal klaar mee. Ja het gebeurt soms dat een rechter de werking van een vonnis schorst. Een beetje advocaat heeft dat wel eens meegemaakt. Daar is niets spannends aan en is geen bewijs van een groot complot dat de rechters de overheid de hand boven het hoofd houden in deze coronacrisis. Turbospoed hoger beroep? Bestaat allang en heeft niks met de macht van de overheid te maken. Moet de juridische onderbouwing van de avondklok beter? Zeker, maar dat betekent niet dat de avondklok is ingesteld om de overheid expres meer macht te geven.

Op dit moment liggen de ouders van mijn buren op de IC te knokken voor hun leven. Meerdere mensen die ik ken zijn opgenomen of moeten revalideren. En dan heb ik het nog niet over alle schade op andere fronten.

Vind je dat corona een groot complot is? Vind je dat onze overheid bewust een politiestaat bouwt omwille van macht? Of vind je dat de overheid ons expres ziek gaat maken met het vaccin? Dan is het misschien verstandig om uit mijn vriendenlijst en tijdlijn te gaan. Want kritiek hebben mag en moet zelfs, maar met die complottheorieën ben ik helemaal klaar.

Waarom zeg ik dit zo stevig? Mijn vader heeft échte dictatuur meegemaakt. Dat je zonder reden dood wordt geschoten als je op straat loopt of voor jou bepaald wordt dat je maar een halve inwoner bent met halve rechten. Of dat je zonder reden en een eerlijk proces gevangen word gehouden of zelfs gemarteld.

Dus kom mij niet vertellen dat Nederland nu een politiestaat of dictatuur is geworden. Dit prachtige land gaat deze crisis te boven komen en we komen hier sterker uit. En als we allemaal onze schouders daaronder zetten gaat dat veel sneller.

Stay safe. 🧡

P.S. Mijn vader heeft jaren school gemist (ondergedoken). Mijn neef en nichten van mijn moederszijde hebben jaren school gemist (oorlog en school verboden voor meisjes). De oma van mijn vriendin heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en jaren school gemist. Is uiteindelijk allemaal goed gekomen.

Geschreven door