Hot or not: opwinding over naveltruitjes

Over regels en klimaat in de klas. Schoolvoorbeeld deze week op het ArteCollege hoe het niet moet. Deze snelgroeiende school kreeg van de Onderwijsinspectie een prima beoordeling, dus een missertje moet kunnen. Een 6 jaar oude schoolregel luidt


“Een leerling dient voldoende bedekkende kleding te dragen, waarbij billen, buik en borsten zijn bedekt”.
Klinkt niet onredelijk, de tekst is wel erg op dames gericht voor een school die creativiteit en ‘jezelf zijn’ hoog in het vaandel heeft staan. Toch ontstond er opwinding op deze school over naveltruitjes.


Deze schoolregel rond kleding wordt dit jaar ineens voor navelblote outfits gehandhaafd. In 6 jaar tijd verandert er veel, mode elk seizoen. Het naveltruitje lijkt zelfs op haar retour voor de crop top die de top combineert met een broek met hoge taille, waarbij de navel soms niet ontbloot is maar dit wordt daarboven ruimschoots gecompenseerd. Bovendien zijn diegenen met wie de regel is afgesproken hopelijk na 6 jaar wel van school en ook docenten wisselen ondanks dat Almere het hoogste lerarentekort van ons land heeft.

Omdat we in Nederland wel voor de wet maar niet in kleding gelijk willen zijn, dragen we gelukkig geen uniforms. Kleding is wat het ook in de rest van de samenleving is: express yourself, om op te vallen of je te onderscheiden of juist niet. Om lekker in je vel te zitten trek je er wat overheen, maar niet over alles. We zijn tenslotte niet allemaal Kim Kardashian die ook geheel bedekt herkenbaar is. De rest geeft zich bloot met de navel. Als dan plotseling docenten je aanspreken op je kleding blijft een tegenreactie niet lang uit. Zelfs Kim Kardashian was solidair en kwam geheel bedekt met alleen ontblote navel op de loper deze week. Kledingvoorschriften grijpen diep in de autonomie van de leerling net als het innemen van de mobiel. Beiden zijn een snelle weg naar conflicten tussen leerling en leraar en verstoren soms ernstig de onderlinge relatie. Voorkomen is beter.

In Frankrijk is het gebruik van de mobiel zelfs officieel verboden en speelde zich een vergelijkbare discussie af over het bloot op school. De Franse Minister van Onderwijs vond een naveltruitje niet Republikeins maar niemand wist hoe je je wel Republikeins moest kleden. Daar was in Parijs geen fashionshow over geweest. Dan maar de Franse vlag naakt om je heen draperen, was het antwoord van leerlingen.

Willen dit soort regels ook echt regels van leerlingen zijn en niet van bovenaf opgelegd is een regelmatig gesprek op school hierover essentieel en niet een eenzame strijd van een docent alleen. Maar dan daarna ook samen consequent handhaven. Dat maakt het ook mogelijk dat de uitkomst van dit proces verschillend is per school en dat is prima want een school is een klein dorp en Buitenpost (Frl) en Boerengat (Z) zijn ook verschillend.


Dan is de Franse vlag van bovenaf niet nodig, want de huidige Brigitte Bardots op de Franse scholen moeten zich waarschijnlijk binnenkort op school socialistisch gaan kleden als de huidige populaire Parijse vrouwelijke burgemeester Anne Hidalgo gaat winnen van de weinig geliefde huidige President Macron. Dat zal wel iets met rood-groen worden maar zeker minder bedekt dan Kim Kardashian en momenteel de ingepakte Arc de Triomphe.

Geschreven door