Groene en gezonde keuze maakt duurzaam voedselaanbod zichtbaar

Deze week is de campagne ‘Groene en Gezonde Keuze’ van start gegaan en vanaf 15 oktober is de campagne zichtbaar in het centrum van Almere.

Zo’n twintig restauranthouders in het centrum van Almere gaan aan de slag om een of meerdere groene en gezonde keuzes in het menu op te nemen, waarbij ieder restaurant een eigen insteek kan kiezen, bijvoorbeeld meer vegetarische gerechten op het menu, groenten bij een gerecht, gebruik van verse en seizoensgebonden producten of producten uit de streek. Belangrijk is dat het lekkere, duurzame en gezonde gerechten zijn.

Twee deelnemende restaurants, Domino’s en La Maison, doen mee met een intensiever traject waarbij ook naar herkomst en voetafdruk van de gerechten wordt gekeken. Of een horecaondernemer mee kan doen met een gerecht, wordt getoetst aan een aantal criteria, opgesteld door de partnerorganisaties Smaackmakers en Greendish. Wanneer een maaltijd een voldoende scoort op een meerderheid van deze criteria, kan het een Groene en Gezond Keuze zijn. De gerechten worden via een menucheck getoetst aan een aantal criteria, zoals de hoeveelheid groente, het soort eiwit (plantaardig of dierlijk) en de hoeveelheid , het gebruik van groente en fruit uit het seizoen, of de producten uit de regio of uit Nederland afkomstig zijn en of het broodbeleg voldoet aan de richtlijnen van de Schijf Van Vijf.

De restaurants die meedoen zijn te herkennen aan de raamsticker Groene en Gezonde Keuze. Ook de gerechten op de kaart zijn te herkennen aan deze sticker (zie bijgaand logo).

Groene en gezonde loper
De Groene en Gezonde Keuze is onderdeel van het project ‘De groene en gezonde loper’, dat een belangrijk onderdeel is van de voedselstrategie van Almere. Tijdens de Expo Floriade staat het produceren en consumeren van voedsel in de toekomst centraal. In aanloop naar Floriade, gaat de gemeente samen met Greendish en Smaackmakers ook aan de slag met het voedselaanbod in het centrum van Almere. In de stad lopen meerdere projecten rondom gezond en duurzaam eten, waaronder de Groene en Gezonde Keuze. Dit initiatief komt voort uit de Almeerse voedselstrategie. Meer hierover is te vinden op groenengezond.almere.nl/groenegezondekeuze.

Foto (Jan Dekker) + bijschrift (Wethouder Gezond Roelie Bosch en de deelnemers aan de Groene en Gezonde Keuz

Geschreven door