Môgge Almere… | Column Ton Theunissen

Houdt u van voetbal? En kent u Nasser al Khater al? Nee, mevrouw Van R. te Zeewolde, dat is niet de zoveelste bijnaam van Dick Advocaat. Nasser is een belangrijk man. Een Arabische voetbalbobo. Nasser is de baas. Het hoofd van de WK-organisatie van Qatar. Dat wereldvoetbaltoernooi wordt volgend jaar in dat land gehouden.

Vierenzestig wedstrijden, tweeëndertig deelnemers en nee, damesvoetbal gaat u daar niet aantreffen, meneer Van Der Gijp.De leiding van Qatar is immers nogal… behoudend, zullen we maar zeggen. Nasser is daar geen uitzondering op en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Naast dames heeft Nasser recent ook nog een andere groep wereldburgers op de korrel genomen.

”Homoseksuele voetbalsupporters kunnen hun geaardheid tijdens het komende WK in Qatar beter niet in het openbaar tonen,” aldus de voetbalbons. Dát had hij beter niet kunnen zeggen. Facebook in alle staten, Twitter over de rooie. Homoseksueel Nederland op haar achterste benen. Verontwaardiging en regelrechte woede vielen Nasser ten deel, maar de brave man vertegenwoordigt nu eenmaal de moraal van zijn land en zijn leiding. Tjeempie. Dat er zo’n achtduizend regelrechte slaven bij de bouw van die stadions in Qatar om het leven zijn gekomen, daar hoorde je die homoseksuele voetbalsupporters net zo vaak over als de meeste voetballers of de top van de KNVB.

We zouden namelijk, als we zo begaan zijn met de slavernij, toch helemaal niet naar een land moeten willen gaan dat mensen gevangen houdt en zich vaak letterlijk dood laat werken? Maar nu, nu ze kennismaken met een ander ‘dingetje’ van dat regiem, laait de verontwaardiging wel op. Ik weet trouwens niet waar de Qataarse zedenpolitie een homoseksuele voetbalsupporter verder nog aan meent te kunnen herkennen, maar mocht u willen gaan, dan zou ik die regenboogvlag maar thuislaten. Nasser lijkt me geen lekkertje…

Maar wat heeft dit alles met Almere te maken? Nou, Qatar komt volgend jaar met een flink paviljoen en een zak geld naar een ander wereldevenement, ons tuinfeest waarvan de naam niet mag worden genoemd als u er iets kritisch over wilt zeggen. Tussen het moment dat de naam van Qatar voor het eerst viel en nu zijn er, ruw geschat, zo’n tweeduizend uitgebuite arbeiders meer om het leven gekomen in die gloeiende zandbak. Achtduizend dode hedendaagse slaven… In elk geval weten de burgemeester en wethouder Hoek van Almere, waar die regenboogvlag recent nog zo prominent omhoog ging en het gekleurde zebrapad zo trots werd gepresenteerd, wel wie ze in april 2022 op hun tuinfeest gaan ontvangen.

Verwijzingen naar de Qataarse slavenarbeid waren de afgelopen jaren kansloos, daar komt natuurlijk ook geen museum voor, maar mogelijk zijn de uitlatingen van Nasser over onze LHBTQ+++ gemeenschap dan toch nog aanleiding om iets van afkeuring te tonen.

Homoseksuele tuinbouwers en zaadveredelaars kunnen in elk geval uitingen van hun geaardheid beter niet al te openlijk in het rond strooien tijdens onze wereldtuinbouwtentoonstelling…

In elk geval weten de burgemeester en wethouder Hoek van Almere, waar die regenboogvlag recent nog zo prominent omhoog ging en het gekleurde zebrapad zo trots werd gepresenteerd, wel wie ze in april 2022 op hun tuinfeest gaan ontvangen.

Verwijzingen naar de Qataarse slavenarbeid waren de afgelopen jaren kansloos, daar komt natuurlijk ook geen museum voor, maar mogelijk zijn de uitlatingen van Nasser over onze LHBTQ+++ gemeenschap dan toch nog aanleiding om iets van afkeuring te tonen.

Homoseksuele tuinbouwers en zaadveredelaars kunnen in elk geval uitingen van hun geaardheid beter niet al te openlijk in het rond strooien tijdens onze wereldtuinbouwtentoonstelling…

Geschreven door