Optellen populairder dan aftellen | Column Tjeerd Herrema

Met nog zo’n 3 maanden voor de opening is het onnodig oplopen van de rekening voor de Floriade populairder dan het bescheiden  sponseren van de aftelklok.

Nu wordt op het laatste moment niet op kosten van de markt maar op gemeentelijke kosten een tijdelijk restaurantpaviljoen gebouwd.

Eerder bleek al het kasgebouw duurder uit te vallen dan gedacht en financierde de gemeente ook het tijdelijk kunstpaviljoen en zelfs de dure kunstige glazen bekleding van de enige woontoren die niet voor die functie gebruikt gaat worden.  

Met het naderen van de opening vallen ook meer ‘deelnemende’ landen af of zijn buitenwettelijke kunstgrepen nodig om deelname te verzekeren. Allemaal nog onder verantwoordelijkheid van een burgemeester die door D66 uitverkoren is om als Minister nu de rechtsbescherming voor alle Nederlanders te borgen. We gaan het beleven.

Over problemen bij procedures voor deelnemende landen had oud regeringscommissaris Floriade bij Venlo, oud staatssecretaris en Almeerder Gabor al in zijn evaluatie stevig gewaarschuwd en aangepaste regels hierover geadviseerd. Uitermate pijnlijk dat de huidige commissaris Jorritsma daar weinig mee gedaan heeft. Zij ontvangt liever applaus van een zaal vol Chinezen omdat China 🇨🇳 nu een dominante plek op de Floriade krijgt. Het land dat nog steeds geen openheid geeft over het ontstaan van de nu al 2 jaar durende pandemie die de hele wereld in haar greep houdt. Een land dat niets ontziend miljoenensteden bouwt en mensenrechten en volkenrechten schendt als je kijkt naar de behandeling van de Tibetanen en Oeigoeren.

Een land met ‘heropvoedingskampen’ als belangrijkste uithangbord voor de Floriade en een land dat het nieuwe Kabinet mijdt tijdens de OS Winterspelen omdat de mensenrechtensituatie niet kan worden aangekaart.  Voor dit en meer zoekt de Floriade op het laatste moment vrijwilligers, veel te laat natuurlijk en het moeten er veel zijn om een half jaar volledig te bemensen. Voor vier dagen SAIL waren al meer dan 2000 vrijwilligers nodig. Lukt het aantal vrijwilligers niet dan zal ook hier de rekening verder oplopen. Wie te laat vertrekt komt meestal ook te laat aan.

Daarom was het beter geweest in de zomer 2020 hoe pijnlijk ook, van deze editie van de Floriade af te zien en eerder te starten met de groene wijk met betaalbare woningen. Want daar zit de stad wel om te springen! Maar ook deze belofte wordt in de Hortuswijk niet waargemaakt. In maart mag de kiezer de rekening opmaken 

Geschreven door