En u maar uw klimaat neutrale best doen… | Column Ton Theunis

U weet ongetwijfeld wat een SMS-bericht is. Maar heel wat van u zullen de ‘geboorte’ van het SMS-je niet bewust hebben meegemaakt. Ik wel. Daarom weet ik nog hoe iedereen, bijna van de ene op de andere dag, met dat communicatie-mirakel werd verrast.

Even snel een berichtje sturen, het werd met open armen ontvangen. Een novum en… het was gratis! Toen nog wel, maar dat veranderde snel.

Net als toen wordt u binnenkort opnieuw -onaangenaam- verrast. Vanwege uw zonnepanelen.

Ik heb ze nu een paar jaar. Heel tevreden over, hoor. Toen we ze aanschaften, vertelde de verkoper ons over alle voordelen.

De BTW was terug te vorderen, je verbruikt veel minder energie en in de zomer lever je je energie zelfs terug aan Vattenfall en daar krijg je geld voor.

En zo verdien je je investering in die dingen lekker snel terug.

Klonk prachtig. Was ook waar. Toen. Maar denk aan het gratis SMS-je…

Dat terugleveren noemen ze ‘salderen’. En wellicht had u het al gehoord, maar door de torenhoge energieprijzen steken mensen zich inmiddels zelfs fors in de schulden om hun energierekening  betaalbaar te houden. Salderen helpt daar zeker bij…

En nu komt het. U raadt het al.

Het salderen wordt afgeschaft. Niet in één keer, maar met 9% per jaar. Dus is in 2031 dat verdienmodelletje voor u als paneelbezitter afgelopen. Dan is uw eigen energie alleen nog van waarde door uw eigen gebruik.

Maar u verbruikt in de winter veel en in de zomer, als u veel opwekt, dus meer dan u op kunt. En uw extra verdiensten, die u door de winter hielpen, vallen weg.

Zegt uw overheid u dat, als ze u lekker maken met reclames voor uw energie-neutrale woning? Denk eraan als u uit wanhoop zo’n fikse uitgave gaat doen of u zelfs in de schulden wilt steken.

Vanaf 1 januari 2023 ‘saldeert’ u jaarlijks 9% minder en ik meende dat u dat wel hoort te weten.

Omdat het met die SMS-jes net zo ging…

Geschreven door