Môgge Almere… | Column Ton Theunissen

U had het nooit verwacht, natuurlijk. Op vijf maanden voor de opening van de moeder aller tuinfeesten, waarvan de naam niet genoemd mag worden wanneer u er iets naars over zegt of schrijft, ga je er niet vanuit dat het nog weer wat extra moet kosten, maar de eerlijkheid gebiedt: u was gewaarschuwd, inwoner. Meneer Bakker zei al dat hij geen garantie kon geven…

Nadat we een half jaar geleden, zeer onaangenaam verrast, € 12.300.000,- moesten bijleggen omdat de duur betaalde deskundigen van ‘de BV’ vergeten waren om wat zaken als kassahokjes, toiletgebouwen, verlichting en horeca-bouwsels in te kopen en daarna nog weer € 1.000.000,- voor rijplaten omdat men in alle deskundigheid vergeten was dat de wandelpaden niet tegen het gewicht van zware vrachtwagens opgewassen zijn…

…heeft ons stadsbestuur besloten om nog eens € 10.000.000,- te reserveren in geval van een claim. Even uitleggen: er kan iets naars gebeuren. Iemand kan bijvoorbeeld struikelen over een net ontluikende stronk boerenkool, maar er kan natuurlijk ook een kabelbaancabine op een passerende tankauto van Esso terechtkomen. Herinnert u zich die legionella-uitbraak nog in een ander tuincentrum, jaren geleden? Allemaal niet goed voor de positieve uitstraling al zoiets gebeurt, om het zo maar te zeggen. En het zorgt vaak voor hoge schadeclaims.

Alle grote evenementenorganisaties, thema-parken en andere publiekstrekkers hebben daar iets op gevonden. Het heet ‘aansprakelijkheidsverzekering’. Het werkt redelijk effectief. Als je iets doms doet maar het staat in de polis, dan betaalt die verzekering de schade. Zo niet in Almere. Daar is men kennelijk ook nog eens vergeten om zo’n verzekering af te sluiten.

Want ja hoor, daar gaan ze weer. Ons stadsbestuur heeft aan ‘de BV’, waarvan ze zelf enige aandeelhouder is, € 10.000.000,- toegezegd ingeval er iets naars gebeurt, er een claim komt. Nadat onze achtereenvolgende wethouders en de coalitiepartijen al negeneneenhalf jaar lang bank van lening, staatsloterij en pensioenfondsje hadden gespeeld, gaan ze nu ook nog de verzekeringsmaatschappij uithangen.

En ze noemen die € 10.000.000,- ‘liquiditeitsfaciliteit’. Wat een rare omschrijving. Ik zou denken dat faciliteren ‘beschikbaar stellen’ betekent en liquiditeit gewoon ‘geld’. Toch?

Waarom kan het Almeerse wereldevenement niet gewoon een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, net als ieder ander bedrijf? Nou, onze wereldtuinbouwtentoonstelling heeft geen liquide middelen, legt het stadsbestuur in een brief uit. Dus als er wat naars gebeurt, heeft ze financieel geen eigen middelen. Bijvoorbeeld om schadeclaims te betalen. Weer zo’n raar verhaal. Zit er straks soms iemand achter een kassa om even contant af te rekenen met de nabestaanden als een bezoeker stikt in een stuk knakwortel?

Maar maak u geen zorgen, gemeenteraad. Die € 10.000.000,- is niet echt, die wordt slechts gereserveerd. Da’s puur voor de vorm. Dat bedrag maakt deel uit van een reeds bestaande reservering van € 25.000.000,- dus het is allemaal gedekt, onder controle. Heus, het kost niet nog meer… Geen vragen stellen, want dat is negatieve reclame en dat mag niet. Oja, één ding: mocht het tuinfeest alsnog niet doorgaan, vanwege corona en zo, dan worden van die € 10.000.000,- de reeds verkochte kaartjes terugbetaald.

Hè? Eerst de Flevolanders goedkope abonnementen verkopen. Dat geld heb je dan toch binnen? En daarna uit de risicoreservering retourneren? Waar is dat geld van die kaartverkoop dan gebleven? Ik voorvoel een financieel doolhof van immense proporties tijdens het naderende onderzoek na oktober 2022…

Je reserveert een bedrag voor bepaalde risico’s. Vervolgens zeg je dat dat bedrag ook bedoeld is voor andere risico’s. Dan wordt de kans daarmee toch een percentage groter dat je dat bedrag ook echt aan zult moeten gaan spreken? En dat het dus op gaat? Omdat je op vijf maanden voor opening  ‘vergeten’ bent om een verzekering af te sluiten? Hoe amateuristisch ben je dan? Of omdat niemand een verzekering met jou wíl afsluiten? Wat is er dan mis met je dat men dat risico niet aandurft?

Nu las ik gisteren dat meneer Stimac een rechtszaak tegen zijn werkgever, de BV, is begonnen. Die dient in december van dit jaar. Stimac is als hele dure interim-directeur een aantal maanden geleden gewipt en vervangen door meneer Bakker, vermoedelijk ook erg duur. Frappant dat deze twee nieuwsberichten elkaar zo snel opvolgen.

Hoe omschreef ons college die reservering ook alweer? “…mocht de Floriade BV te maken krijgen met een calamiteit die schade kan betekenen voor het evenement of de Floriade BV zelf. Het gaat dan bijvoorbeeld om schadeclaims…” En toen bekroop me de gedachte: stel nou dat Stimac gelijk krijgt van de rechter… Dan heeft hij toch een schadeclaim? Op ‘de BV’ zelf?

Dan zal ‘de BV’ hem ongetwijfeld een fiks bedrag moeten betalen. Daar zijn ze vast niet voor verzekerd…

Geschreven door