Dromen van Almere | Column Arie van der Veen

Er is een bijzondere band tussen mij en Almere. In de jaren negentig kwam ik bij oud-wethouder Marja van Bijsterveldt. En later bij wethouder Berdien Stenberg, beide gesneuvelde wethouders, want toen was de politiek in Almere ook al grillig.

Oud-VVD wethouder Jan Wachtmeester was een collega van mij in Utrecht. En ik ben bevriend met Ank Bijleveld, jullie interim-burgemeester,

Ik houd van Almere omdat het een stad is waar alles kan en ik ben er trots op dan mijn lieve nichtje Emma er volgend jaar met haar man gaat wonen. Ze verlaten Amsterdam en haar man een ingenieur uit India zit er niet mee. Hij komt uit Mombai en is het reizen naar de stad wel gewend. Zij beiden werken bij Philips in Amsterdam.

De stad en het stedelijk klimaat, zo belangrijk. En daar horen stadse mensen bij die in Almere samen hun stad maken. Jong, nieuw en toch al gesetteld. De eerste generatie Almeerders gaan al weer met pensioen.

Almere gezellig ? Dat hangt er vanaf wat je zoekt. Ik was jaren geleden op een VNG-congres in Almere en kreeg op verzoek een rondleiding door de stad. De gids was hoofd communicatie van de gemeente. Ik vroeg wanneer wordt Almere gezellig. Ze antwoordde dat dankzij het beleidsplan van het college dat nog maar een paar jaar zou duren. Ik vroeg haar waar ze zelf woonde, in Amsterdam natuurlijk antwoordde ze.

En zo zal het wel vaker gaan. Amsterdam is niet te overtreffen, maar je kunt daar niet meer betaalbaar wonen. Daarom verhuizen steeds meer mensen naar Almere. En samen maken zij de stad. Op hun eigen manier gezellig.

Dromen van Almere en dromen in Almere daar gaat het om. Samen geschiedenis schrijven, net als in een nieuwe relatie. Elkaar ontdekken, respecteren en vertrouwen.

Dat de droom van de Floriade een boze droom is weet iedereen, maar laten we maar dromen van een nieuwe woonwijk in het groen. Want Almere is een groene stad en laat dat zo blijven.

Dream on

Geschreven door