Op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam staan 102.000 namen van mensen die nooit een graf kregen.
Waaronder ook honderden namen van Joodse artsen en geneeskundestudenten die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Om deze namen een verhaal en een gezicht te geven, ontwikkelde de KNMG samen met het vakblad Medisch Contact een reizende tentoonstelling. Van 20 mei tot en met 3 juni is de tentoonstelling te bezichtigen in de Binnenstraat van het Flevoziekenhuis.
Voor welke morele vraagstukken stonden artsen in de Tweede Wereldoorlog?
Wie zijn de Joodse artsen en geneeskundestudenten die slachtoffer werden van de Holocaust? Hoe reageerden hun niet-Joodse collega’s? Voor welke morele vraagstukken stonden artsen in de Tweede Wereldoorlog?
Een van hen is bijvoorbeeld de gerenommeerde arts Herman Pinkhof, maker van het Geneeskundige woordenboek – een boek dat elke student geneeskunde op zijn bureau heeft liggen. Deze erudiete arts werd op 80-jarige leeftijd afgevoerd naar kamp Westerbork. Een ander schrijnend verhaal is dat van Abraham André Duitscher. De tweedejaars beursstudent werd al op 22 februari 1941 bij een razzia opgepakt en gedeporteerd naar Mauthausen. Hij overleed op 24 mei 1941, twintig jaar oud, en was daarmee de eerste Nederlander die in ‘de hel van Mauthausen’ de dood vond. Ausradiert – een woord dat wij niet kennen in het Nederlands, maar je voelt wel wat het betekent.
Hoe voorkomen we nou dat zoiets nog een keer gebeurt?
Het is heel confronterend om te lezen over al die collega-artsen en studenten geneeskunde die de oorlog niet hebben overleefd. Of over andere collega’s die te maken kregen met grote ethische dilemma’s. Een vraag die je jezelf daarbij meteen stelt: hoe voorkomen we nou dat zoiets nog een keer gebeurt? Dat is een discussie die je continu met elkaar voert. Wat is als arts je morele kompas?
(bron: KNMG)
Het lot van de Joodse dokters en geneeskundestudenten in de Tweede Wereldoorlog
De tentoonstelling bestaat uit tien panelen die het verhaal vertellen over het lot van de Joodse dokters en geneeskundestudenten in de Tweede Wereldoorlog, maar ook de persoonlijke verhalen van de slachtoffers. Van 20 mei tot en met 3 juni is de reizende tentoonstelling ‘Joodse artsen en de holocaust’ te zien in de Binnenstraat van het Flevoziekenhuis.