Waarom Chinezen niet getest op Schiphol |Nico Van Duin

Openbare gezondheidszorg, daar gaat het om. Niet om individuele risico’s. Covid-19 is voor de publieke zaak geen gevaar meer, door voldoende immuniteit van Nederlandse bevolking.

Want velen hebben Covid gehad en velen zijn gevaccineerd. De agressiviteit van de virusvariant valt mee. Kijk maar naar de bezetting van ziekenhuisbedden en IC-bedden. Binnenkort zal Covid-19 verwijderd worden van de lijst A-ziektes, de virussen en bacteriën met meldplicht die een bedreiging kunnen vormen voor de publieke gezondheidstoestand van Nederland. Cholera en difterie bijvoorbeeld zijn en blijven meldplichtig, centraal geregistreerd. Om op tijd een epidemie te herkennen.

Dat is langzamerhand wat overdreven voor Covid-19. Wel kunnen individuen nog steeds overlijden aan Covid, en aan influenza, cholera en difterie. Maar Covid bedreigt niet meer de publieke gezondheid noch de gezondheidszorg. Daarom hoeven Chinezen niet getest te worden op Schiphol. Een zijpaadje is het eventueel ontstaan van meer gevaarlijke varianten van Covid. Dat wordt wereldwijd getest, en in het rioolwater van Schiphol, en vermoedelijk ook in het rioolwater van Venlo en Rotterdam.

Risico’s zijn nooit nul, zekerheden nooit 100%. Daarom ‘watchful waiting’, een oud doktersprincipe.

Nico is gepensioneerd huisarts en oud gemeenteraadslid.

Geschreven door