Een boer met 65.000 varkens | Column Claire Slingerland

Yvonne Jaspers vraagt aan de boer welke vrouw hij het leukste vindt. Achter Yvonne en de boer zie je in het goudgele avondlicht varkentjes scharrelen waarna de camera inzoomt op een paar schattige schapenoogjes. De boer weet nog steeds niet welke vrouw hij moet kiezen terwijl op de achtergrond de boerderijhond vrolijk rond springt.

Het is een idyllisch beeld van het boerenleven en in navolging van het populaire tv programma maakt Yvonne Jaspers ook promovideo’s in dezelfde stijl voor de agrireuzen om dit beeld verder te cultiveren.

De realiteit is vaak anders

Voor de lieve schutterende boer die voor dag en dauw opstaat heb ik ook wel een zwak. Maar de realiteit is vaak anders. Veel varkens hebben geen bewegingsvrijheid en zitten met duizenden opeengepakt. Neem de Nederlandse boer Adriaan Straathof die maar liefst 65.000 varkens bezit. Ik denk niet dat hij ze ‘s morgens zo leuk begroet als de tv-boeren doen en ook hun namen niet kent. Namen die hooguit nummers zijn. Even ter vergelijk in 1950 had een boer gemiddeld 7 varkens. Nu hebben niet alle boeren zoveel varkens als Adriaan maar het zijn er nu wel gemiddeld 1600 per boer. En dat vlees eten wij niet allemaal in Nederland op hoor. 85% is bedoeld voor de export. Als een van de kleinste landen van Europa zijn we het grootste vlees exportland. En sta eens even stil bij de aantallen. We doden 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien per dag! En daar heeft Flevoland en de rest van Nederland de afgelopen verkiezingen massaal voor gestemd en niet voor de natuur.

Op social media delen de stemmers massaal hun bewijs dat het allemaal wel meevalt in Nederland. Een populair bericht is dat de koeienpopulatie al veel jaren stabiel is dus waarom is er nu een probleem? Daarbij vergeten ze te melden dat de varkens- en pluimveepopulatie in dezelfde periode exponentieel gegroeid is en dat koeien veel minder oud worden dan vroeger. Het aantal koeien is weliswaar stabiel maar ze leven veel korter. Een koe kan 20 jaar oud worden. Maar omdat de melkopbrengst per koe enorm verhoogd is gaan koeien tegenwoordig na 5 jaar helemaal uitgeput naar de slacht.

Ook een mooie; hoe kan het dat Saharazand hier wel landt en stikstof uit het Ruhrgebied niet. Ik zal het even uitleggen. Het Ruhrgebied is al weer vrij lang het gebied met een van de strengste milieu-eisen van Duitsland en er is geen zware industrie meer. Daar komen dus geen grote hoeveelheden stikstof vandaan want in dit gebied staat groen en cultuur centraal. Daarnaast is er in Duitsland veel minder vee per vierkante kilometer dan in Nederland.

Veel vee leeft in enorme megastallen waarin ze zijn ondergebracht. En dat is gewoon zwaar vervuilende industrie. Net als Tata steel.

Nu hoop ik niet dat Yvonne Jaspers een nieuw programma start: ‘Smid zoekt vrouw’. En dat we dan denken dat dat de staalindustrie is.

Claire Slingerland is filmmaker, gastdocent en columnist bij Omroep Almere

Geschreven door