Social Media: Een gouden kans voor Scammers

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een account op sociale media. Niet alleen voor het privéleven, maar ook op het werk wordt dit steeds belangrijker. Zeker jongeren zitten steeds vaker én langer op sociale media. Gemiddeld brengt een Nederland zo’n 5,5 uur achter zijn of haar scherm door. Hierdoor lopen we ook een steeds hoger risico op online oplichting, ook via sociale media. Hier leggen we je uit hoe dit werkt!

Maatregelen tegen scammers

Voordat we echter gaan kijken hoe je kunt worden opgelicht door scammers, willen we eerst de belangrijkste manier benadrukken om dit te kunnen voorkomen. Dit doe je namelijk met een van de VPN deals die je online kunt vinden. Met een VPN kun je namelijk je gegevens versleutelen, zowel gegevens die je verstuurt als gegevens die je ontvangt.

Het is daarmee enorm moeilijker voor hackers om je gegevens te achterhalen. Daarnaast is het niet mogelijk om je fysieke locatie te achterhalen. Tag je dus niet je locatie in je Instagram berichten, dan is het voor hackers ook niet mogelijk om te bepalen vanwaar je de foto of video geplaatst hebt. Hiermee zet je al een eerste stap om jezelf op sociale media beter te beschermen.

Online gebruik van sociale media

Laten we beginnen met de manieren waarop scammers online misbruik maken van sociale media. Dit begint met bijvoorbeeld weggeefacties, enorm bekend onder influencers. Je krijgt dan een bericht dat je in de prijzen bent gevallen, maar dat je wel je gegevens moet opgeven om de prijs uiteindelijk te kunnen claimen. Het achterhalen van je persoonlijke gegevens is een eerste stap om deze gegevens uiteindelijk te verdwijnen.

Daarnaast zijn er nog de nepadvertenties, bijvoorbeeld in de vorm van vacatures of investeringen. In het geval van vacatures is het ook de bedoeling om je persoonlijke gegevens te achterhalen. In het geval van investeringen is het doel van scammers juist dat je geld naar hen overmaakt om de investering te kunnen doen. Vaak gaat het om een klein bedrag, maar de scammers kunnen er enorm veel geld aan verdienen.

De laatste manier waarop veel mensen slachtoffer worden van scammers is door middel van sponsordeals. Je krijgt dan een bericht van een influencer of bekend merk met de vraag of je open staat voor een samenwerking. Je moet dan berichten delen in ruil voor een kleine vergoeding. Om deze vergoeding te ontvangen, moet je vervolgens wel je bankgegevens opgeven. Scammers gaan deze gegevens vervolgens gebruiken om er misbruik van te maken.

Fysiek gebruik van sociale media

Maar naast dat we online het slachtoffer kunnen worden van scams via sociale media, is dit in het dagelijks leven ook mogelijk. Hoe vaak plaatsen we geen foto’s van onze vakanties, weekendjes weg of leuke activiteiten? Hoewel het natuurlijk leuk is om dit aan je vrienden te laten zien, kunnen ook criminelen hier misbruik van maken.

Vaak kiezen jongeren er namelijk voor om ook de locatie te taggen waar zij zich op dat moment bevinden. Hierdoor weten oplichters en criminelen dat er een kans aanwezig is dat je niet thuis bent. Je kunt daarom ook slachtoffer worden van inbraak en diefstal. Om dit te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die je tegen de criminelen kunt nemen.

Andere maatregelen tegen online scammers

Naast het aanschaffen van een VPN, zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om de kans te verkleinen dat je gescamd wordt. Het eerste advies dat we zouden geven is om je account af te schermen. Hierdoor kunnen alleen de mensen je berichten zien waarvan jij wilt dat ze jouw berichten zien. Scammers weten dus ook niet wat je op sociale media doet.

Vervolgens is het belangrijk om nooit je persoonlijke gegevens af te staan aan bedrijven, accounts of influencers die je niet kent. Denk daarbij aan zowel je naam en adresgegevens als je bankrekeningnummer en andere betalingsgegevens. Deel deze niet online met mensen die je niet kent.

En tot slot adviseren we om te letten op het taalgebruik van accounts die contact met je opnemen. In veel gevallen zitten er spelfouten in het taalgebruik, is het grammaticaal niet correct of word je benadert in een andere taal. Ook dit zijn signalen dat er anderen doelen achter het contact zitten.

Kortom, wees zeer oplettend als het gaat om sociale media. Download een goede VPN, deel niet zomaar je gegevens en scherm je account af. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat je slachtoffer wordt van online scammers.

Geschreven door