OPINIE: Brent Hadderingh (Forum voor Democratie): repareer democratisch gebrek met referendum

Nederland zit in een politieke crisis. Verkiezingsuitslagen en peilingen zijn vluchtig, ontevredenheid groeit, en de toon van het publieke debat verhardt. Van links tot rechts begint iedereen langzaamaan te voelen dat onze democratie haarscheuren vertoont, ook op lokaal niveau. In onze stad uit zich dat onder meer in gestaag dalende opkomstcijfers. In grote getalen vertrouwen burgers de politiek simpelweg niet meer, en met goede reden.

Zo heeft de Almeerse gemeenteraad in het verleden op belangrijke momenten verkeerde keuzes gemaakt. Keuzes die de stad flink gekost hebben; niet alleen in miljoenen, maar ook in aanzien. Men heeft moeten toekijken terwijl de politiek volledig de mist in ging. Boosheid en vertrouwensverlies is dan een logisch en terecht gevolg.

Een referendum is het uitgekozen instrument om dit democratische gebrek te repareren, bij uitstek op gemeentelijk niveau. De keuzes die de gemeenteraad maakt hebben namelijk de meest directe invloed op inwoners. Ook zijn de onderwerpen waar de raad over spreekt tastbaar, overzichtelijk en begrijpelijk. Met een referendumuitslag wordt er recht gedaan aan de wil van de meerderheid van de stad en worden breedgedragen wensen niet platgeslagen door afgestompte compromissen van de vertegenwoordigende democratie.

Daarnaast zijn sommige gemeentelijke plannen enorm invloedrijk en bepalend voor de leefbaarheid, de welvaart en het aanzien van de stad. Als de raad voor zo’n gewichtige beslissing staat moeten inwoners op z’n minst aan de rem kunnen trekken middels een referendum, wanneer zij denken dat de politiek op het punt staat om een heel foute keuze te maken. Als gemeenteraad weten we immers heel goed dat we in staat zijn om heel foute keuzes te maken.

En kunnen wij de kiezer vragen om ons te vertrouwen, als wij de kiezer niet kunnen vertrouwen om ons te corrigeren?

Foto: Brent Hadderingh van Forum voor Democratie Almere (Foto: aangeleverd)

Geschreven door