Column | Ik ken niemand in de zaal – Saqr Alsonidi

Van de redactie Nieuwe Nederlanders – Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist 

Ik zit op de vierde rij in het midden van de grote zaal, maar ik ken niemand van de aanwezigen, hoewel ze met tientallen zijn. Ik ken alleen de muziek die van het podium komt. “Is er een grotere vriend dan een musicus die je meeneemt naar zijn wereld?” Ik heb deze melodieën jaren geleden gehoord en vaak bewoog mijn hand alsof ik ook aan het spelen was. Het is de muziek van de Nederlandse Leo Smit, geboren in Amsterdam in 1900, en we luisteren er nu naar in Middelburg, stil genietend van zijn prachtige composities.

Terwijl ik naar een van zijn stukken luister, komt het verhaal van hem en zijn vriend, de musicus Dick Kattenburg, in mijn gedachten. Beide mannen namen muzieklessen, en na het uitbreken van de oorlog verschuilden ze zich en gaven ze elkaar lessen via correspondentie. Het was moedig om tijdens de oorlog over muziek te schrijven terwijl de oorlog woedde, en zonder deze brieven zouden we nu niet kunnen genieten van deze prachtige composities.

Smit en Kattenburg waren niet de enigen die moesten onderduiken vanwege vervolging. Er waren twintig musici die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten verbergen, en hun werken werden verzameld dankzij de Leo Smit Stichting. Deze stichting begon in 1996 met het opsporen van verboden muziekstukken uit vorige eeuwen om ze aan het publiek te presenteren en elektronisch beschikbaar te maken voor wie ze wilde beluisteren.

Er werd onder andere muziek gepresenteerd van Rosy Wertheim. Ze werd op jonge leeftijd naar een Frans internaat gestuurd waar ze pianoles kreeg, en bij haar terugkeer naar Nederland begon ze zanglessen te volgen en begon ze onder toezicht van Bernard Zweers te componeren. Ze was een van degenen die tijdens de oorlog niet mochten spelen en ze stierf vier jaar na het einde ervan.

Leo Smit haalde het einde van de oorlog niet, hij stierf in het vernietigingskamp Sobibor in 1943. Maar de muziek leeft nog steeds in onze harten, we kunnen er nu naar luisteren in alle rust en vrede.

Saqr Alsonidi, Jemenitische schrijver en journalist  heeft een boek met de titel ‘Raafat’s Journey’. verkend ons land en onze geschiedenis.

Omroep Almere geeft onze nieuwe Nederlanders een plek om hun verhaal te kunnen delen.

Geschreven door