Het huidige kabinet is niet van plan iets te doen aan de problemen van groeisteden zoals Almere. Armoede, eenzaamheid en problemen van jongeren zetten de leefbaarheid in de steden uit de jaren ’70 en ’80 onder druk. Maar Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is niet van plan daarvoor geld uit te trekken.
Het kabinet Schoof heeft voor de problemen geen geld gereserveerd en schuift de verantwoordelijkheid door naar een volgend kabinet.
“Als we niet investeren, zijn we over vijf jaar een soort Rotterdam-Zuid”, waarschuwt burgemeester Van der Loo. New Towns zoals Almere, maar ook Spijkenisse, Helmond en Purmerend leverden in de jaren ’70 en ’80 op verzoek van het Rijk grote aantallen woningen.
Snel en veel bouwen leek een goede oplossing voor het woningtekort, maar inmiddels hangen donkere wolken boven de optimistische New Towns. Uit een onderzoek naar de stand van zaken blijkt dat de situatie nijpend is. Onderzoeker Peter Louter zegt: ,,Het schetst geen vrolijk beeld.”
Na een halve eeuw zijn woningen, scholen, parken, wegen en rioleringen versleten. Hoge inkomens vertrekken, achterblijvers hebben het moeilijk door werkloosheid of schulden, buren hebben geen contact met elkaar en de lage leefbaarheid vormt een voedingsbodem voor drugscriminaliteit.
In de zestien gemeenten die destijds een groei-opdracht kregen, wonen inmiddels anderhalf miljoen mensen. De urgente problemen zijn voor de gemeenten reden aandacht van het Rijk te vragen. Maar het huidige kabinet geeft niet thuis.