Als Almere de komende jaren veel en verschillende woningen kan bouwen, kan de stad door het aantrekken van jongeren de rol van emancipatiemachine krijgen. Amsterdam verliest die positie door de ellenlange wachttijden op de woningmarkt.
Wethouder Paul Tang (PvdA) van volkshuisvesting heeft de ambitie groepen aan te trekken die zich hier kunnen ontplooien, ontwikkelen en emanciperen. Maar dan is er wel een groot en verschillend aanbod van woningen nodig. Hij zegt dat in een interview met Nul20, het blad over bouwen en wonen in de regio Amsterdam.
“Almere telt slechts een sociale woningvoorraad van 26,6 procent. Dat zijn 24.500 woningen en dat is te weinig. Onze stad telt meer dan zestigduizend woningzoekenden”, zegt Tang. Wekelijks wordt hij geconfronteerd met schrijnende gevallen.
De sociaaldemocratische wethouder vindt dat Almere de komende vijftien jaar met 46.000 woningen moet groeien; 17.000 daarvan in de sociale sector. Hij verwijst naar zijn recente afspraken over de bouw van grote aantallen woningen door de Almeerse corporaties.
Tang kan nog niet overzien wat de gevolgen voor Almere zijn van de keus van de regeringspartijen om de huren te bevriezen. Daardoor hebben de Almeerse woningcorporaties onvoldoende geld om urgente nieuwe woningen te bouwen.
Hij weet ook nog niet of de gemeente extra steun kan bieden, bijvoorbeeld door verlaging van de grondprijzen.