RIVM: Vier nieuwe ziekenhuisopnames, geen nieuwe Flevolandse sterfgevallen

Tot en met zondagmorgen is bij 566 inwoners van Flevoland via een test besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er 20 meer dan zaterdag.

In heel Nederland zijn nu 32.655 positieve tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM. Het aantal Nederlanders dat is overleden aan de gevolgen van het virus is opgelopen tot 3.684. Dat zijn er 83 meer dan zaterdag.

Sinds donderdag maakt het RIVM ook het aantal officieel vastgestelde sterfgevallen door COVID-19 per gemeente bekend. Dat zijn de sterfgevallen waarbij besmetting met het coronavirus met een test is vastgesteld. In Flevoland zijn officieel 26 inwoners aan de gevolgen van COVID-19 overleden. In Lelystad zijn dat 7 inwoners, in Almere 5, op Urk en in Dronten 4 en in Noordoostpolder en Zeewolde 3.

Volgens de nieuwe gegevens is voor 103 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 49, daarna Dronten met 25, Urk met 19, Noordoostpolder met 12 en Zeewolde met 8. In totaal zijn tot nu toe 216 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Dat zijn er vier meer dan zaterdag.

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Zij kunnen in een teststraat van de GGD in Lelystad terecht voor een test.

Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van ‘het topje van de ijsberg’, omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

* Er zit een gat tussen 30 maart en 8 april in de aantallen geregistreerde besmettingen met coronavirus. Tussen deze dagen maakte het RIVM die cijfers niet meer bekend. Vanaf 8 april worden deze cijfers wel weer bekendgemaakt.

Bron Omroep Flevoland

Written by 

Overige gerelateerde artikelen