De aanval is de beste verdediging | Column Gerrit Spilt

Dat is wat men bij de VVD waarschijnlijk dacht toen aan de leden (en daarmee ook de rest van Nederland) duidelijk werd gemaakt dat Mark Rutte op de steun van de partij kan rekenen en de gedroomde kandidaat blijft voor het leiderschap van Nederland.

De vraag is echter of de meerderheid van de Nederlanders daar ook zo over denkt

De voltallige oppositie in de Tweede Kamer heeft zich achter de motie van wantrouwen van Geert Wilders geschaard en zegt daarmee dat Rutte weg moet. Van de coalitiepartijen heeft de ChristenUnie inmiddels verklaard dat zij tegen de motie van wantrouwen hebben gestemd omdat in het niet verstandig is om tijdens de huidige crisis stuurloos rond te dobberen. Maar regeren met Mark Rutte is voor hen een brug te ver.

Hoe dan verder?

Nu de VVD zegt dat zij pal achter Rutte staan en de oppositie partijen (maar ook de ChristenUnie) niet geloofwaardig meer zijn indien zij toch met de VVD (onder Rutte) een coalitie gaan vormen is er sprake van een impasse. De mededeling van de VVD moet dan ook vooral als een drukmiddel richting D66 en CDA worden gezien. Durven zij het aan om de lijn van de andere partijen te volgen of kiezen zij eieren voor hun geld en houden zij de weg met de VVD (inclusief Rutte) open.

Na dit weekend hebben wij daar waarschijnlijk duidelijkheid over. Dan zullen ook D66 en het CDA laten weten wat hun opties zijn.

Een duivels dilemma

Gaan D66 en CDA mee met Rutte en nemen ze daarmee het risico dat (wanneer er toch geen coalitie gevormd kan worden) ze bij de dan nodige verkiezingen gedecimeerd zullen worden. Of kiezen ze voor de kortste weg waarbij Rutte direct aan de kant wordt geschoven. Ook dan zijn nieuwe verkiezingen noodzakelijk maar is de kans dat deze partijen daar weer een hoofdrol in spelen waarschijnlijk groter.

Geschreven door