Politieke dood Rutte | Column Dick Ramp

Ken je dat? Dat je ergens zit, in een onofficiële vergadering, je kent iedereen. Je hebt met ze getennist, je gaat nog steeds iedere vrijdagavond een borrel drinken met ze. Van de meesten ken je hun vrouwen en kinderen. Zoals Jorritsma. Wie kent haar niet? Ik wel, wij Almeerders. De vrouw die een warmwaterleiding liet slaan onder haar woning zodat ze warm water (gratis) diep uit de aarde kreeg. Dat mocht niet, was illegaal en dan ben je nog burgemeester van die stad ook. Manlief (Directeur Jorritsma bouw) had het haar niet medegedeeld, dat de 100.000 euro kostende leiding de grond in gelslagen was. Yeah sure… Hij heeft bijna alle aardig leuke gebouwen in Almere gebouwd. Altijd handig wanneer je vrouw daar een hoge politieke en burgerlijke functie heeft. Boeren in de omgeving dienden ook snel een aanvraag in, maar die werd natuurlijk afgewezen.

Maar je ziet het al, hè? Rutte met zijn oude buddy Jorritsma en Ollongren aan tafel. Rutte is de machtigste. Hij en zijn VVD zijn weer de grootste en hij heeft honderdduizenden persoonlijke stemmen gekregen. Dus de machtigste in Nederland. Dan zit je daar aan tafel met twee van die lichtgewichten, gezien je eigen machtige positie. En een man die zijn macht in de context had kunnen zien, zou beseffen dat juist deze samenkomst met de verkenners een heel belangrijke was. Je kunt je wensen op tafel leggen, maar je kunt niet zeggen wie waar wat gaat doen of zou moeten gaan doen. En dat heeft Mark Rutte niet begrepen. Dat maakt voor mij dat Mark Rutte een bijzondere maar ook gecompliceerde narcist is. Maar dat hij een narcist is staat voor mij vast. Hijzelf is uiteindelijk het belangrijkste en zijn macht als MP geeft hem de spiegel waarin hij zijn zelfbeeld kan verheerlijken.

Gecompliceerd omdat Rutte één van de best communicerende mensen is die ik ooit heb mogen horen en zien. En dan bedoel ik alleen de juiste woorden op het allerjuiste moment. Je ziet aan hem niet dat hij ‘de macht’ is, maar hij weet dondersgoed dat hij het wel is. Empathisch mist hij veel, hij heeft immers totaal niet kunnen inschatten waar Omtzigt werkelijk voor stond en staat. Hij wilde hem niet in een kabinet hebben met CDA omdat Omtzigt de enige is in het hele politieke spectrum van Nederland die daadwerkelijk aan waarheidsvinding doet en niet aan politiek gewin.
Nu hangt hij aan een dun politiek draadje en ik besef heel goed wat betreft Mark Rutte dat het morgen totaal anders kan zijn. Want zijn publiek gelooft hem onvoorwaardelijk en wie zijn wij dan?

Geschreven door