Column Dick Ramp: Komt er een atoomoorlog? Da.

Voor het eerst ging ik gisterenavond slapen in het besef hoe sterk mijn ijzeren rolgordijnen voor mijn slaapkamerraam zijn. Bij een atoomblast, van bijvoorbeeld een Russische atoombom op Volkel, zou de helft van Nederland wel eens verdwenen kunnen zijn.

Want wij zijn ook een ‘atoommacht’ omdat we Amerikaanse atoomkoppen in bruikleen hebben opgeslagen in Volkel.
AVoor het eerst ging ik gisterenavond slapen in het besef hoe sterk mijn ijzeren rolgordijnen voor mijn slaapkamerraam zijn. Bij een atoomblast, van bijvoorbeeld een Russische atoombom op Volkel, zou de helft van Nederland wel eens verdwenen kunnen zijn.
Want wij zijn ook een ‘atoommacht’ omdat we Amerikaanse atoomkoppen in bruikleen hebben opgeslagen in Volkel.
Als je wie dan ook het huidige feitelijke scenario m.b.t. de oorlog in Oekraïne een jaar geleden had voorgeschoteld had je de zwaarste medicatie voor schizofrenie en paranoia geslikt.

Zoals Hitler dacht dat alle ellende in de wereld door één bevolkingsgroep werd veroorzaakt denkt Poetin nu dat hij constant wordt belegerd door de NAVO en de EU in Brussel. De gekken hebben een gemeenschappelijke deler: hun gekheid kent geen grenzen. Alleen landen hebben grenzen en daar ligt hun probleem: die grenzen! Stel je voor een wereld zonder grenzen met maar één koning waarin je alleen kunt overleven als je hetzelfde gedachtegoed als je koning hebt? Wat zou de wereld van de koning toch perfect zijn. Het klinkt als een nog niet eerder geschreven sprookje van Hans Christian Andersen.

Zoals Hitler dacht dat alle ellende in de wereld door één bevolkingsgroep werd veroorzaakt denkt Poetin nu dat hij constant wordt belegerd door de NAVO en de EU in Brussel. De gekken hebben een gemeenschappelijke deler: hun gekheid kent geen grenzen. Alleen landen hebben grenzen en daar ligt hun probleem: die grenzen! Stel je voor een wereld zonder grenzen met maar één koning waarin je alleen kunt overleven als je hetzelfde gedachtegoed als je koning hebt? Wat zou de wereld van de koning toch perfect zijn. Het klinkt als een nog niet eerder geschreven sprookje van Hans Christian Andersen. En toch zijn de jodiumpillen uitverkocht, het idee-fixe dat we het kunnen overleven is een gotspe. En ook al zou je het overleven, in welke bunker wil je grijze haren krijgen? Ik ga niet vluchten en ga geen jodium slikken omdat ik weet hoe het af gaat lopen en ik heb maar één wens: geef mij de flits en doe dan het licht maar uit. Voorgoed. 

Is Poetin gek genoeg een atoomoorlog te starten? Da. Hij werkt al een dikke twintig jaar aan het scenario wat hij nu aan het uitvoeren is. En ja, had Hitler, Stalin, Atatürk of Napoleon dezelfde atoommogelijkheden als Poetin gehad dan waren we er allemaal al niet meer geweest. 

Gekken en totaal ontspoorden zijn er altijd al geweest. Er is geen menselijk kruid tegen gewassen. Je bent als rationeel mens machteloos. Of toch niet? Zorgt juist deze stap van deze gek ervoor dat wij ons eindelijk eens gaan verenigen? Is dat het geneesmiddel? Niet het jodium maar de massaliteit van de wil te overleven door samenwerking zonder winst oogmerk op welk vlak dan ook? Dan nog een keer de vraag: komt er een atoomoorlog? Nyet. Als de hele wereld het wil zal jodium in de toekomst alleen gebruikt worden voor kleine open wondjes.

Geschreven door