Nee, toch niet weer vergeten | Column Tjeerd Herrema

Regeringscommissaris Floriade Jorritsma-Lebbink vergeet vergoeding te melden.

Vergeten is menselijk dus ook politici hebben daar last van. Zo kunnen politiek gevoelige zaken die kort daarvoor zijn besproken zomaar uit het kort geheugen schieten bij premier Rutte en de twee verkenners Ollongren en Jorritsma. Die Haagse vergeetachtigheid blijkt nogal besmettelijk want snel daarna kregen anderen er ook last van en lijkt ingrijpen in deze lokale pandemie nu noodzakelijk met Tjeenk Willink als de plaatselijke van Dissel. 

Bij besmettelijkheid hoort brononderzoek zijn we door Corona wijzer geworden. Na enig speurwerk is het gelukt de vergeetachtigheid van Mevrouw Jorritsma terug te leiden naar 5 september 2018 met haar uitspraak “Ik wil er niet voor betaald hebben” bij Omroep Flevoland. Dus ze zegt geen vergoeding voor haar  werk als Regeringscommissaris Floriade te willen naast haar onkostenvergoeding. Omroep Flevoland liet de kans liggen om haar geheugen op te frissen want op 25 augustus stond haar benoeming in de Staatscourant MET vermelding van een vergoeding vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 oktober 2022 in schaal 18, de op één na hoogste schaal in de Rijks CAO. Met haar ervaring en dienstjaren is dat snel rond de €9.000-10.000 p.m. (max.€10.666, Burgemeester Weerwind €11.511) Al met al voor 10 maanden rond de €90.000-€100.000 vergoeding. Aardig betaald voor niet betaald werk!

Dit benoemingsbesluit MET vergoeding was blijkbaar 11 dagen daarna door haar bij Omroep Flevoland alweer vergeten.

Op 21 april j.l. herhaalde ze in andere woorden hetzelfde bij Almere Zaken:”Commissaris Generaal is een onbetaalde functie, waarvoor ik ben gevraagd door de Minister van Landbouw’. 

Deze herhaling is erg opmerkelijk omdat uit de openbare bijlage bij de voordrachtsbrief van het college van Almere aan de Minister blijkt dat “Met mevrouw Jorritsma-Lebbink is afgesproken dat zij in de loop van het jaar 2021 nevenfuncties (tijdelijk) neer zal leggen in de aanloop naar (en tijdens) het evenement. Wegens het neerleggen van de nevenfuncties zal daarom in 2021 een bezoldiging voor 2022 vastgesteld moeten worden”. De gemeenteraad en de Minister kennen deze bijlage.(zie link) De Minister deed dus wat met de net benoemde Regeringscommissaris   Jorritsma was afgesproken: een vergoedingsregeling vaststellen.

De conclusie uit het brononderzoek moet dan ook luiden dat de vergeetachtigheid van mevrouw Jorritsma-Lebbink zich al in september 2018 manifesteerde en sedertdien onbehandeld is gebleven gelet om haar uitspraken in de Tweede Kamer en recentelijk weer in Almere Zaken. Het is daarom denkbaar dat zij gelet op haar prominente aanwezigheid in het Binnenhof de bron is van de toenemende vergeetachtigheid in Politiek Den Haag. Om dit met spoed te onderzoeken en verdere verspreiding te voorkomen wordt dringend geadviseerd mevrouw Jorritsma-Lebbink preventief in quarantaine te plaatsen tot het onderzoek is afgerond..

Geschreven door