‘Functie elders’ profetisch voor Almere | Column Tjeerd Herrema

“Functie elders”. Deze gevleugelde woorden waren afkomstig van informateur en oud burgemeester Annemarie Jorritsma, zo bleek later uit aantekeningen van aanwezige ambtenaren.  

Daarnaar gevraagd in het parlement werd haar anders zo scherpe geheugen plotseling getroffen door een acute aanval van geheugenverlies. Naar deze tot nog toe onverklaarbare lokale uitbraak van spontaan geheugenverlies in Den Haag doet de GGD nog onderzoek. Vooralsnog lijken de besmettingen tot een kleine kring beperkt. 

Deze twee woorden die ons in de langste formatie ooit deden belanden, blijken profetisch voor Almere te zijn. 

Eerst was daar het vertrek van de gemeentesecretaris met een dure reorganisatie als belangrijkste wapenfeit. Deze operatie waarbij velen een functie elders kregen moest de uitvoering verbeteren en de verkokering in het apparaat tegengaan. Almere moest de lerende organisatie worden waar de managementboeken vol van staan. 

Of deze doelen gehaald zijn is de vraag. Zowel de aanpak lerarentekort, woningbouw of de Floriade overal loopt bij belangrijke onderwerpen voor de stad vertraging als rode draad er doorheen. En je bent pas een lerende organisatie als je ook evalueert. Van een degelijke evaluatie van zo’n ingrijpend reorganisatieproces is nog niet gebleken. Maar voordat deze er is is de vogel alweer gevlogen naar een functie elders. 

Terugkijken en verantwoording zijn in de politiek niet sexy. De blik staat op vooruit. Wat geweest is is geweest. Water onder de brug. Een van de redenen waarom de politiek zelf zo moeilijk leert van het verleden en herhaling op de loer ligt. 

Datzelfde blijkt nu op te gaan voor de twee broedende vogels op het Floriade ei. Net voor het openbreken van het ei dit voorjaar verlaten burgemeester Weerwind en voorzitter van de Raad van Commissarissen van der Burg het nest voor een functie elders. Arm ei dat al zoveel last heeft van in en uit vliegende vogels. Maar ook deze vogels zijn voor de verantwoording alweer gevlogen naar een functie elders. 

En zo mag Jorritsma met het klimmen der jaren wat last hebben van spontaan geheugenverlies, haar gevleugelde  woorden hebben profetisch kracht en hebben de top in Almere vleugels gegeven naar functies elders. De vogels zijn gevlogen.

Geschreven door