Een statige zwaan zwemt over de vijver in het Beatrixpark. Wie raakt daar nu niet vertederd door? In het digitale erfgoedcafé van 30 september spreken we over dit bijzondere dier. Stadsecoloog Ton Eggenhuizen (1960) is auteur van de binnenkort te verschijnen vogelmonografie “de Knobbelzwaan”. Hij vertelt hoe deze zwaan een (culturele) verbinding is gaan vormen tussen Almere en haar inwoners.
Van oudsher worden er aan knobbelzwanen mooie eigenschappen toegedicht. Ze staan in verschillende culturen symbool voor trouw en liefde. Leda en de zwaan, de kinderen van Lir en de sagen over zwanen die aan de oever van een meer hun veren afwerpen en mooie jongelingen of maagden blijken; zwanen zwemmen en vliegen als culturele symbolen rond in het landschap van toen en nu.
Ook in Almere sluiten veel mensen de statige vogels in hun hart. Onderzoekers van de Zwanenwerkgroep Flevoland zien dat de inwoners van de stad een innige relatie kunnen hebben met “hun” zwanen. Maar de knobbelzwanen zijn ook van andere betekenis voor de identiteit van de stad. Wil je weten hoe? Luister dan mee op 30 september.
Praktisch
Het digitale Erfgoedcafé start donderdag 30 september om 19:30 uur en duurt tot 20:30 uur. Digitale inloop vanaf 19.15 uur. Toegang is gratis. Geïnteresseerden melden zich van tevoren aan via archeologie@almere.nl, geven zich op via het facebookevenement of kunnen direct naar de website www.gotomeet.me/erfgoedcafe gaan.
Benodigd: computer, tablet of telefoon met microfoon indien men vragen wilt stellen. Let op: de Erfgoedcafé’s worden opgenomen. Wil je niet in de opname komen? Zet dan de camera uit.
Je wordt niet gebeld door ons. Lukt het niet om in de vergadering te komen? Contactgegevens voor ondersteuning vind je op almere.nl/erfgoedhuis onder de kop Erfgoedcafé.
Erfgoedcafé’s
Iedere maand organiseert het Erfgoedhuis een avond over erfgoed in Almere. Erfgoed gaat niet alleen over het verleden of over spullen. Het gaat ook om wie we worden en wie we zijn. Tijdens deze avonden besteden we aandacht aan tradities, gebruiken, architectuur, stedenbouw en meer.
Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis