Weer in lockdown | Column van Gerrit Spilt

Vandaag werd bekend dat tot en met 14 januari onze bewegingsvrijheid wederom wordt ingeperkt. Althans we mogen wel bewegen maar niet naar alles waar we heen willen (er is veel dicht) of met wie we het allemaal zouden willen doen.

Dat is vervelend, maar is het onoverkomelijk? Voor mij niet maar ik ben, anders dan men van mij gewend is, dan ook flexibel. Ik pas mij aan en vraag me maar niet af of het allemaal wel of niet gaat helpen. Ik heb daar wel een mening over maar die is slechts gebaseerd op gevoelens, niet op wetenschappelijke “feiten”. Dus laten we het maar doen, laten we maar ons best doen, ook al lukt dat misschien niet altijd, om de voorschriften te volgen.

Heb ik dan geen kritiek?

Zeker wel, ik vind het beleid onvoorspelbaar en niet consequent. Maar misschien kan dat ook niet. Wellicht had er eerder harder ingegrepen moeten worden, wellicht hadden we het gewoon op zijn beloop moeten laten (had ik dit stukje dan nog kunnen schrijven). Ik spreek ook mensen die het allemaal maar niets vinden, die er vanuit gaan dat corona weliswaar een probleem is maar dat dit gecreëerd is (of minimaal dat het gebruikt wordt) om de wereld te veranderen. Die van mening zijn dat dit virus gebruikt wordt om een nieuwe wereldorde (waarin de gemiddelde mens gereduceerd wordt tot een volgzame robot) te realiseren. Ik geloof daar niet in, te veel mensen zouden dan onderdeel van het “complot” moeten zijn. Alle Van Dissels, Kuipersen en Koopmansen van de wereld zouden dan onderdeel moeten zijn van deze nieuwe wereldorde die ons moet worden opgelegd. Dat maakt het voor mij onwaarschijnlijk, een complot organiseer je niet met duizenden mensen, dat doe je met een zo beperkt mogelijke groep vertrouwelingen.

Wat nu?

Dat moet iedereen maar voor zichzelf bepalen, wij proberen de regels te volgen. De keus is immers niet anders dan doen of niet doen? En niet doen betekend dat “men” straks kan zeggen: “tja, als niemand zich er aan houdt dan lukt hat natuurlijk nooit”. Dus als we willen weten of het werkt dan lijkt het mij (voor deze keer) het verstandigst om als “mak schaap” te doen wat van ons wordt gevraagd. Als het dan niet blijkt te werken dan kunnen we met recht zeggen dat de maatregelen onzinnig waren.

Morgen maar even kijken wanneer en waar wij de booster kunnen halen (het word je niet makkelijk gemaakt).

Geschreven door