De Roze Olifant in de kamer… | Column Ton Theunis

Een mens zou het bijna vergeten in alle commotie en hectiek van de laatste maanden, maar we zijn bijna aan een jubileum toe. Bijna een decennium geleden begon immers dat ‘tien jaar durend feest van ontwikkeling’ dat Floriade heet.

Ik heb er al menigmaal mijn licht over laten schijnen en in (soms ellenlange) betogen mijn kritiek over geuit. Ik heb er ook menige rekensom op losgelaten, de gebeurtenissen dikwijls op een rij gezet en daaruit een aantal conclusies getrokken. Menigmaal kwam me dat, zeker toen we nog zo’n jaar of vijf, zes te gaan hadden, op forse sneren te staan en ten stadhuize heeft men me ongetwijfeld menig maal vervloekt. Want het klopte wat ik vernam van bronnen binnen de gemeente en binnen de BV. Het klopte zo ongeveer allemaal. Het bleek bijna angstwekkend nauwkeurig en correct te zijn.

Gisteren deed het Arnhemse gerechtshof er nog een schepje harde werkelijkheid bovenop. U kon er alles over lezen op: https://omroepalmere.nl/2022/02/22/weer-een-dreun-voor-de-bestuurders-van-de-floriade/ De Floriade BV heeft de aanbesteding voor de theatertechniek na een dubieuze aanbestedingsprocedure aan een bedrijf gegund waar men reeds zeer innige banden mee had. Dit ten koste van twee Almeerse bedrijven die op voorhand al kansloos bleken. Het was een vooropgezet spel…

Die aanbesteding moet over, maar wat voor nut heeft dat nog? Hoeveel vertrouwen heb je als benadeelde nog in zo’n Floriade-directie? Er gaan daarnaast geruchten over de aanbesteding van het busvervoer die nooit plaatsvond, zodat een Almeers touringcarbedrijf niet eens de kans kreeg om zich daarvoor te melden. Busbedrijf Keolis bleek jaren geleden dat vervoer al ‘gegund’ te hebben gekregen. Met een miljoenenorder mag dat helemaal niet.

En vandaag werd bekend dat het bedrijf Donkergroen de aanbesteding heeft ‘gewonnen’ van het groenonderhoud op de Floriade. Wat een verrassing! Nooit verwacht dat het bedrijf dat eigenlijk al het groen op de hele Floriade reeds heel lang aanlegt, ook het onderhoud mag doen. Alleen… er was ook geen andere gegadigde, fluistert men.

De huidige coalitiepartijen en de PvdA hebben tien jaar de scepter over dat ‘feest van ontwikkeling’ gezwaaid. Ze hebben stug volgehouden dat alles goed ging; ze hebben hen die beter wisten tot zwijgen willen krijgen. Het zijn deze partijen die je met geen woord over de grote roze olifant van de gemeenteraadsverkiezingen hoort. Ze zijn druk in de weer met toezeggingen over en begrip voor uw problemen.

Maar dat de bodemloze Floriade-put de afgelopen tien jaar zo rond de € 160.000.000,- heeft opgeslokt? Nee, daar hoort u niets over. Dat slechts 16% van de Floriade-opdrachten naar het Almeerse bedrijfsleven gaat? Al die jaren zweeg men erover, nu vindt de VVD het plots wel een dingetje. Maar er moet toch nog weer € 16.000.000,- bij…

De PvdA, in feite degene die die Floriade naar Almere haalde, doet nu net alsof ze vanaf de zijlijn stond toe te kijken. Nieuwbakken 50Plus ging er eerst ook erg prat op de Almeerse Floriade te hebben bedacht, maar van dat enthousiasme is inmiddels weinig meer te merken.

Dankzij Leefbaar Almere, dat sinds kort roept om een groot onderzoek als de Floriade geweest is, kon deze coalitie na het opstappen van de PvdA in het zadel blijven.

Ik breng het maar even in herinnering voor ze u laten vergeten aan wie u de bodemloze beerput in onze stad te danken hebt.

Tom Theunis is vaste columnist bij Omroep Almere, plaatst drie keer per week onderwerpen die de inwoners van de stad aanspreken. Ton is ook kandidaat raadslid voor APOPA

Geschreven door