De domste uil ooit | Column Dirk Ramp

En weer wordt het nieuws gevuld met de psychische klaplong van een gekkie. Thierry Baudet is het Nederlandse politieke spook van de opera, zijn gezicht half bedekt met het witte narcistische masker en de andere helft van zijn ‘natuurlijke ik’ vol rimpels en dieper verdriet. Een verknipte man in zijn boreale bubbel.


Boreaal, wat ‘noordelijk’ betekent en in politieke context: ‘de verhevenheid van het Noordelijk ras met zijn cultuur, wetenschap en vooruitgang’. Waarbij austraal de tegenhanger is van boreaal. Zuidelijk dus. Die twee zouden volgens Baudet niet vermengd moeten worden? Omdat we allemaal weten wat er in het zuidelijk halfrond gebeurt. Daar waar de vluchtelingen vandaan komen, waar kommer en kwel is. Waar dictators elkaar opvolgen in bloedige strijd met bijna alleen burgerslachtoffers.


En dan de uil van Minerva. Overdag vliegt hij als een blinde kip rond, maar dat boeit Baudet niet. De metafoor is zo leuk en krachtig, qua taal. Taal en Baudet, als een twee-eenheid in een harteloze familie zonder vader en moeder. Het klikt niet, wordt in een foute context gebracht, aan een fout publiek ook. Neem deze: “Wij hebben meerdere ijstijden overleefd, we hebben mammoeten gevloerd, wij zijn dragers, wij zijn erfgenamen van de grootste beschaving die ooit heeft bestaan.” Dan vraag ik mij af: welke mammoet heb jij nou gevloerd? Je creëert een mammoet in je hoofd en die vloer je? Ja, oké dan wel.


Baudet: “Wij zijn naar het front geroepen. Omdat het moet, omdat ons land ons nodig heeft.” Wij hebben Baudet nodig? Wat we nodig hebben is een Fortuyn die zijn boodschap in een keihard ei bracht dat hij zelf kraakte in een stijl die je na zijn dood nooit meer bij een politicus hebt kunnen waarnemen.
Maar deze vind ik persoonlijk nog de meest kwetsende: “Van vrouwen wordt tegenwoordig verwacht dat ze de traditionele rol weigeren. Maar wat gebeurt er wanneer ze de dertig zijn gepasseerd?”
En nu valt FvD uit elkaar. De politieke messen worden uit de schedes getrokken, er vloeit bloed. Het arrogante beest moet een kopje kleiner gemaakt worden. Zo denken velen. Maar het is de arrogantie zelf die zichzelf verwond heeft en met iedere domme uitspraak zichzelf weer meer verwondt. Hij zal een politieke dood sterven, let op mijn woorden.

Geschreven door