Partijprogramma’s: leugentjes om bestwil | Column Dick Ramp

Na het doorworstelen van de programma’s van verschillende politieke partijen kwam ik tot de conclusie dat ze allemaal standpunten hebben die er in 2016 ook instonden. Wat dat betreft hartstikke consistent. Wat wij als kiezer weleens vergeten is dat het schrijven van een programma makkelijk is. Je hebt er alleen een dikke duim en tien snelle vingers voor nodig. We beseffen het met z’n allen ook niet als na de verkiezingen de meeste partijen geen reet verder komen met de punten uit hun programma’s. Je kiest voor Jan Lul.


Rutte en zijn club kiezen voor neoliberaal vastgoed waarbij het klootjesvolk in 2021/2026 nog een paar banen erbij zullen moeten nemen om rond te komen. Groen Links kiest voor onhaalbare groene doelen, maar in het program staat het zo leuk. Ze ademen aarde, zuiveren de lucht door er met hun vinger in te tekenen en verstikken ons met de onhaalbaarheid ervan.
Partij voor de Dieren, die heel veel linkse kiezers schijnt te trekken omdat ze zo lekker consistent is met haar doelen maar ondertussen geen poot heeft, van welk dier dan ook, om op te staan. Zo zonde van je stem, maar lang leve de versplintering.

En wie heeft het tegenwoordig nog over de PvdA? We hebben het over zzp’ers, ondernemers, werknemers met wurgcontracten en de nu euforische kapitalisten van Rutte’s VVD. Heeft niks meer met eerlijke arbeid of met een eerlijk loon te maken, maar met uitbuiting, dankzij het neoliberale vastgoed. Dus waarom een partij van de arbeid? Deze partij is het allang kwijtgeraakt door onderlinge ruzies, zelfverrijking en belangrijkheid der schepselen.
We doen ook nog even een flyby bij de Christen Unie. Homo kan niet, abortus kan niet, vrouw fulltime werken kan niet, want kinderen en aanrecht. Nee, wanneer ik de gezichten van de CU-kamerleden zie, denk en ruik ik altijd natte luiers. Hun doorweekte vroomheid is heel vaak simpelweg kwetsend, want wanneer God in de buurt is dan is het gewoon goed! Het klopt gewoon niet: de Bijbel hoort bij God en nergens anders bij.
Dan nog even DENK, natuurlijk een onbeduidend clubje zielige Erdogan-volgers dat zich schreeuwend en bijtend door de democratie worstelt. Ze doen zichzelf constant geweld aan, want democratie is iets wat ze kunnen gebruiken, niet hun overtuiging. Deze partij werkt integratie tegen en heeft dubieuze agenda’s. Het zijn eigenlijk democratiekillers.

Geschreven door