Toeter op de groene scooter…

We doen net alsof het iets is wat we in Almere al tijden hebben, alsof ze al sinds jaar en dag in ons stadsbeeld voorkomen.

Want die indruk zullen de groen gespoten scootertjes en fietsen ongetwijfeld bij de bezoekers wekken die vanaf volgende week naar de Floriade zullen stromen. Aanschouw een toonbeeld van ons groene imago. Tot zover Almere als façade-stad.

De vraag of het ook bijdraagt aan een prettige en opgeruimde leefomgeving zal de tijd echter moeten leren. Sommige stadgenoten nemen het immers niet zo nauw met verantwoordelijkheid. Met een zatte kop een scootertje besturen, kan u extra opbreken. Denk nou niet dat u zich een taxi uitspaart, want u hebt er de volgende dag een kostbare kater bij.

Kost dat…?

Sinds vorige week staan over verschillende plekken in Almere verdeeld tweehonderd groen gespoten elektrische scootertjes en even zoveel elektrische fietsen. Die mag u gebruiken, huren in feite. Voor weinig, was de belofte.

Ter informatie: zo’n bromscooter heeft een starttarief van € 0,50 en een echte scooter van € 1,-. Daarna betaalt u € 0,29 per minuut.

Even opletten: uw eigen risico is € 500,- ingeval van schade. Dat kunt u afkopen voor € 0.05 bovenop de minuut-prijs.

Ook even opletten dat de batterij vol zit, want als u onverhoopt stroomloos in het Den Uyl-park staat, loopt de meter door tot uw scootertje terug is, een duur grapje.

Een willekeurig ritje…

Dus stel u voor dat u opstapt op Almere CS en naar mijn huis in Muziekwijk wilt rijden. Dat duurt twaalf minuten, aldus Google Maps.

Heen: € 0,50 + (12 x € 0,29) = € 3,98.

Afkoop eigen risico: 12 x € 0,05 = € 0,70

Ritprijs: € 4,68

Op de plaats van bestemming kan ik niet uitloggen. Dat mag alleen in een zogenaamd servicegebied, dus blijft de minuten-meter lopen.

Maar ik kan wel in de parkeer-modus gaan. € 0,15 per minuut. Ik verblijf thuis een kwartier.

15 x € 0,15 = € 2,25

15 x € 0,05 = € 0,75

Totaal: € 3,00

Prijzig kopje koffie van mezelf. Ik rijd terug. Voor het gemak dezelfde rit.

Terug: (12 x € 0,29) = € 3,48.

Afkoop eigen risico: 12 x € 0,05 = € 0,70

Ritprijs: € 4,18

Ik rijd dus met de elektrische scooter van Go van Almere Centraal Station naar de Contrabasweg in Muziekwijk en weer terug voor in totaal € 11,86.

De pizzakoerier doet het voor minder, maar wie lekker een tourtje van een uurtje door Almere wil maken zonder te stoppen, betaalt daar € 20,90 voor. (€ 0,50 + (60 x € 0,29) + (60 x € 0.05)

Er zijn weliswaar abonnementsmogelijkheden, maar de meter blijft lopen en ik heb dan ook mijn twijfels of het nut voor de Almeerse inwoner groot zal zijn.

De voorwaarden…

Ik heb voor die scooter een app moeten downloaden om van de service van Go gebruik te kunnen maken. De gegevens die ik vervolgens in moet voeren, zijn even onvermijdelijk als logisch. Toch stond in het privacybeleid ook het volgende vermeld:

“(her)targeten op sociale media voor marketing- en advertentiedoeleinden”.

U bent na uw ritje dus nog niet van ze af…

Het is trouwens ook verstandig om toch de algemene voorwaarden. (https://nl.go-sharing.com/algemene-voorwaarden/) écht even goed te lezen voordat u akkoord gaat. Want u legt zich behoorlijk vast en zowel verantwoordelijkheid als kosten bij schending van de voorwaarden liggen voornamelijk bij u. U geeft bijvoorbeeld voor u opstapt toestemming aan Go om € 500,- van uw bankrekening te innen als u welke schade ook rijdt; mocht die lager uitpakken, dan krijgt u het restant terug.

Een conclusie…

Almere heeft een prima structuur van openbaar vervoer. Snel en met goed gesitueerde bushaltes (behalve op industrieterreinen als De Vaart en Poldervlak, trouwens).

Een retourtje met de bus van Almere CS naar het Wim Kanplein in Muziekwijk kost € 3,40. Daarna is het nog vijf minuten lopen naar mijn huis.

Op gevoel lijken de diensten van Go dan ook niet veel te verbeteren of toe te voegen voor de Almeerse reiziger.

Het gebruik van elektrisch huur-vervoer blijkt prijzig en lijkt me vooral leuk voor de toerist. Het treft dan ook dat we toevallig vanaf volgende week een wereldtentoonstelling om de hoek hebben.

Op 11 minuten rijden, trouwens. Als u niet verdwaalt…

Geschreven door