Môgge Almere… Immersieve onbeschoftheid | Column Ton Theunis

Toen de gemeente ons in 2013 vroeg of WitchWorld niet in Almere gerealiseerd kon worden, beloofden we dat serieus te onderzoeken. 

We kwamen op drie mogelijke locaties uit, waarvan het kasteelterrein als beste overbleef. Ik leg u uit waarom. Het was groot en kon met het Weteringpark voldoende worden vergroot om nog jaren uit te kunnen breiden.

Het lag pal aan de A6 en aan de druk bevolkte Randstad. Op een half uurtje van Amsterdam, Amersfoort én Utrecht. Met een parkeergarage aan de andere kant van de snelweg en een te thematiseren reeds aanwezige tunnel was de bereikbaarheid ideaal.

We hadden een ander thema nodig, kozen voor fantasy vanwege de Game of Thrones-series en… daar stond al een heus kasteel!

Vanaf de A6 zo prachtig zichtbaar als geen reclamebord kon verbeteren.

Wat bijkomstig was maar wel een goede zaak: Almere behield haar icoon, maar nu afgebouwd en we maakten het gebouw af, wat goed was voor duurzaamheid en zo. Maak gebruik van wat er al is.

Enfin, u snapt het: we hadden er goed over nagedacht en er een prima plan voor geschreven dat door de gemeente én Gravin met waardering werd ontvangen.

Vijf jaar keihard werken later bleek wat die politieke waardering waard was, maar daar gaat het nu niet om.

Het was in elk geval niet zo dat we aan WitchWorld begonnen omdát er een kasteel was. Het was juist andersom.

Terwijl de Floriade een financiële ramp van ongekende omvang blijkt te worden en zich een regelrechte Ruttiaanse soap in de collegeburelen afspeelt, gaan onze ambtenaren onverdroten voort met de plannen voor ‘het nieuwe Kunstmuseum M’.

In Almere Deze Week verschijnen ronkende artikelen met foto’s van beroemde Europese musea in Parijs, de krant schrijft zelfs dat mijn partij schoorvoetend moest toegeven dat het toch echt een geweldig plan is, de kwartiermaakster kwam uitgebreid vertellen hoe mooi en iconisch en uniek het allemaal wordt. Alsof er geen Floriade-ellende bestaat; het getuigt van volstrekte desinteresse voor de stad, in zekere zin van onbeschoftheid.

Alsof ze geen enkele weet hadden van het naderend onheil bepaalde men ten stadhuize van de week alvast drie locaties (op steenworp afstand van elkaar aan het Weerwater) waar dat megalomane museum moet komen.

Plaatje staat in de krant en op Omroep Flevoland; men gaat ijzerenheinig door alsof de gemeenteraad er straks alleen nog maar een klapje voor de vorm op hoeft te geven.

Kosten van dat onderzoek? € 500.000,-. Hetzelfde bedrag dat in 2018 ook achteloos aan Eden Holland voor haar onderzoek werd verstrekt en dat WitchWorld het vertrouwen deed opzeggen in de gemeente.

Weet u het nog? Dat geld voor dat plan van Eden Holland waar het college maanden later zélf over adviseerde er toch vooral niet mee in zee te gaan.

Dat geld waarvan onderzocht zou worden of het terug te vorderen was. Waarvan u en ik daarna nooit meer hebben vernomen.

Als u makkelijk rijk wilt worden, verzint u dus een zo absurd mogelijk maar vooral iconisch project, houdt dat tegen een verlekkerde wethouder aan en casht vervolgens vijf ton voor uw plan. Huur voor een paar maanden een geslepen tekstschrijver in en vertrek zelf naar de Bahama’s.

Want even voor de duidelijkheid: alleen voor dat plan van Eden Holland en daarna voor dat van het kunstmuseum is dus grofweg al € 1.000.000,- neergeteld. Voor plannen… daar bouw je zomaar vijf sociale huurwoningen voor… Er is ook niets bekend over enige verantwoording.

Met dat museum gaan ze gewoon door terwijl de miljoenenverliezen van de Floriade met de dag groter worden.

De kwartiermaakster laat net zulke mooie artist impressions zien als Winnie Maas en zijn vrienden tien jaar geleden en heeft er net zo’n gelikt verhaal bij. En opnieuw stinken allerlei mensen er met open ogen in. Nee, ons partijtje niet! Ook niet schoorvoetend…

In een bijzinnetje van haar verklaring, ze mompelde het bijna, zei fractievoorzitster Holter van de VVD donderdagavond dat haar partij vindt dat ‘we op de lange termijn niet meer zo’n groot risico mogen lopen als stad’. Daar houden we haar natuurlijk aan. Niks kunstmuseum, maar woningen! Onderwijzers! Jeugdzorg! Studentenhuisvesting!

Nog een klein advies uit eigen ervaring tot slot.

Als bobo’s om megalomane, iconische kunstmusea roepen, laat ze dan dat geld ervoor maar zelf ergens uit de markt toveren. Want als het plan zo geweldig is, Almere weer eens op de kaArt gaat zetten en duizenden kunstminnaars naar onze artistieke metropool gaat lokken, dan zijn er ongetwijfeld investeerders voor te porren.

Maar die komen in werkelijkheid niet, net zo min als voor de Floriade terwijl een wethouder ooit zei dat hij wel twaalf potentiële geldschieters opgelijnd had staan. Binnenkort zouden ze tekenen…

Tuurlijk niet. Er is ook nauwelijks een kunstmuseum in Nederland dat het zonder overheidssteun redt, hè? Alleen de heel gerenommeerde…

Dus geen gezeur om nog meer geld voor nog meer kansloze experimenten met onze centen! Hoe durven jullie nadat jullie Almere al met zoveel ellende hebben opgezadeld? Zoek die centen voor je immersieve droomgedrocht maar bij iemand anders.

Dat moesten wij ook. Van jullie.

Geschreven door