Eric… | Column Ton Theunis

Vanavond praat uw gemeenteraad in een cirkeltje. Het gaat weliswaar écht ergens over, maar het gaat nergens over. Een meerderheid van de raad weet dat men iets niet wil, maar men heeft niets te willen. En hoewel de raad ‘het hoogste orgaan van de stad’ is, heeft ze over het onderwerp gewoon niets te vertellen.

Wat wil het geval? Op Almeers grondgebied staat een ‘oude’ gevangenis. Die is helemaal niet oud. Ze staat leeg. Dat is iets anders. Ze is in 2019 geleden ‘wegens bezuinigingen’ gesloten door minister Grapperhaus. Het was dus niet dat er geen criminelen meer waren, die waren en zijn er nog in overvloed. Het worden er met de dag zelfs meer. Maar opsluiten werd zo duur…

De petoet heeft inmiddels zo’n drie jaar leegstand achter de rug. Almere telt tegenwoordig vijf-en-twintig-duizend(!) woningzoekenden, en het gevang heeft driehonderdzestig cellen. Daar hadden dus al heel lang mensen kunnen worden gehuisvest.

Jongeren, statushouders. Met de kamerdeur open, natuurlijk.

Maar nee, staatssecretaris Eric van der Burg, wellicht kent u hem nog als voorzitter van de raad van commissarissen van de Floriade B.V., heeft bedacht dat Almere een goede plek is om van zijn probleem af te komen. Hij heeft door de Floriade namelijk ontdekt dat je Almeerse politici alles door de strot kunt duwen.

Ons land kampt al jaren met een groep mensen die vanuit andere landen naar hier komt, zonder dat ze dat mag en terwijl al zeker is dat ze het land moet verlaten.

Ze zijn namelijk door Erics eigen departement tot ‘veilige landers’ verklaard. Mensen die geen recht hebben om hier te zijn. Maar ze zijn hier wel. Ze hebben niets te verliezen. En ze zijn vaak niet voornemens om te vertrekken. Maar daar kan Eric niets tegen beginnen.

Die ‘veilige landers’ weten dat ook. Ze nemen onterecht plekken in in AZC’s waar ze zich veelal misdragen en het leven van de andere bewoners vaak erg onaangenaam maken. Ze zijn een enorme ergernis voor inwoners van gemeenten waar ze zich bevinden. Op internet zijn genoeg filmpjes te vinden waarop hun wangedrag te zien is. In Ter Apel heeft iedereen de buik allang vol van die lui en daarom moesten ze van Eric naar andere gemeenten. Waar ze gewoon verdergaan met hun wangedrag.

Wordt er dan niet ingegrepen? Doet de politie niets? Jawel, die pakt ze telkenmale op wanneer ze weer iets uitgevreten hebben, maar een paar uur of een paar dagen later lopen ze gewoon weer buiten. Want Eric, die ze in bedwang hoort te houden, staat compleet machteloos.

Wie het beestje en de ‘veilige landers’ bij de naam durft te noemen, moet trouwens oppassen want je bent een racist en een buitenlanderhater voor je het weet. Behalve in die plaatsen waar ze al gehuisvest waren; daar weten ze wel beter. Jaren trokken inwoners daar aan de bel, jaren gaf Erics departement niet thuis.

Tot oktober vorig jaar. Toen lieten burgemeesters Halsema van Amsterdam, Eric was daar ooit wethouder, en Dijksma van Utrecht in de krant weten dat hun steden zo’n vreselijke last van ‘veilige landers’ hebben. Die veroorzaakten het merendeel van de kleine criminaliteit. Daar moést iets aan worden gedaan. En ja, dat verandert de zaak natuurlijk. Dan moet er wel worden ingegrepen.

Want inderdaad, sinds jaar en dag wordt het platteland achtergesteld ten opzichte van de Randstad, toch?

Gelukkig is daar Almere, met een lege gevangenis waar je die ‘veilige landers’ in kwijt kunt. Met de deuren open, uiteraard. Want je mag ze van Europa niet opsluiten wanneer ze uitgeprocedeerd zijn en het land uit sturen. Zet open de poort en het is ongeveer twintig minuten lopen naar Doemere.

Onze gemeenteraad wil niet wat Eric wil. Maar dan is de raad plots niet meer ‘het hoogste orgaan van de stad’. Dan bepaalt Eric wat er gebeurt. De gemeenteraad wil een bedrijf dat haar activiteiten in het gebouw wil vestigen die gelegenheid bieden. Maar dat mag niet van Eric.

Dan blijkt dat de gemeenteraad eigenlijk helemaal niks over het gevang te zeggen heeft, want het is van de Rijksvastgoeddienst en dus van Eric. En daarom niks bedrijf, Almere moet die overlastbezorgers binnenlaten.

Om dat mogelijk te maken moet de gemeenteraad wel instemmen met wijziging van het bestemmingsplan. Dat wil de gemeenteraad niet. Maar Eric zal zijn plan dan tot ‘project van nationaal belang’ verklaren. En vervolgens gebeurt toch wat Eric wil.

Ons Almeerse college van B&W zegt dat ze het allemaal goed met Eric hebben besproken. Er komen ‘keiharde garanties’. Eric stuurt ‘een extra stevig team in hoge bezetting’.

Gaan die dan het structurele tekort van honderd Almeerse politieagenten opvullen? Gaan zij wel surveilleren in Poort of in Haven?

Nou, het Almeerse college verwacht dat die ‘veilige landers’ zoveel mogelijk in het complex blijven en deelnemen aan een dag- en avondprogramma. Overtreders ‘kunnen zelfs worden opgesloten’.

Dat heeft Eric aan onze burgemeester en wethouders beloofd.

Eric die ons ook beloofde dat er twee miljoen mensen naar de Floriade zouden komen. Eric die ons wijsmaakte dat de bomen tot in de hemel zouden groeien. Eric die niet wist hoe snel hij Almere met een ongekende schuld in de steek moest laten om in Den Haag op het pluche te plakken.

Uw college, Almeerse lezer, schreef aan uw gemeenteraad dat het voldoende vertrouwen heeft dat men er met Eric uitkomt. Een college dat zich de knollen niet alleen voor citroenen laat verkopen, maar haar inwoners Erics knollen gewoon schaamteloos doorverkoopt.

Een college dat nog niet eens in staat is om een sigarenzaak afdoende te beschermen…

Ton Theunis schrijft een paar keer per week een column voor Omroep Almere, Hij is fractie assistent bij APOPA

Geschreven door