Van harte, Mike! | Column Ton Theunis

Ik ben gek op oude auto’s. Vooral op die uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar die uit de jaren ‘50 en ‘60 van, jawel, de vorige eeuw vind ik ook prachtig.

In mijn geliefde Zweden is het opknappen en pimpen van zulke auto’s al decennia een zeer geliefde hobby van heel veel mensen.

Mijn ‘Zweedse neef’ die in Nederland woont, heeft een Volvo uit 1956 hierheen gehaald en helemaal opgekalefaterd. Hij rijdt er nu bruidsparen mee.

En daarom maakte mijn hart een sprongetje toen garage Classic Mike uit Zeewolde vorige week de Flevopenning als Toponderneming van het Jaar won. Ook vanwege het feit dat Mike Kastrop in zijn bedrijf jongeren een echte kans biedt én al tot de beste praktijkopleider van Nederland werd uitgeroepen, heb ik Classic Mike heel hoog zitten.

Maar toch… ze houden wel benzineslurpers op de weg. Ik heb vrijdagavond al die politieke bobo’s met geen woord over CO2 en luchtverontreiniging en extravagant brandstofverbruik en fijnstof en Pfas en nog eens CO2 horen reppen. Dat deed er even niet toe, denk ik dan. En daar ben ik blij om. Vanwege Mike. Ik gun het hem zeker.

Maar het geeft wel te denken. Want hoe zat dat ook al weer met die Grand Prix van Zandvoort? Oja, die was plotsklaps niet zo slecht voor het milieu, beweerde zelfs de Groen Links-fractie in de badplaats.

Er kwamen dan ook honderdduizend man op af. Kassa door de massa. Wat nou milieu? Bernard junior wilde het zo dus dan gaat het ook zo…

En in Davos stonden drie weken geleden 1.300 privé-vliegtuigen op het vliegveld. Die waren van steen- en invloedrijke mensen die kwamen onder andere vergaderen over hoe ‘de bevolking’ het vliegen moeten beperken.

En een weekje of wat later zat een flink deel van dat spul alweer op de Bilderbergh-conferentie heel wat foue gras weg te proppen. En ook hier kwamen de bobo’s echt niet met de trein.

Van de week liet het PvdA-congres weten dat ook onze socialisten vinden dat u van hen geen korte vluchten meer mag maken. Frans Timmermans mag dat natuurlijk wel. Of onze ministers. En de EU-bazin. Die vloog vorig jaar nog van Wenen naar Bratislava. 56 minuten met de auto, aldus Google Maps.

U zou het niet eens in uw hoofd halen; zij wel. U pakt dan natuurlijk de auto of de trein (een uur en één minuut, zegt De Zuck-machine); zij vliegt. Oja, en Kaag vloog van Den Haag naar Brussel. ‘Hoort bij de functie.’

Net als bij pandemieën, trouwens. Daar doen ze dat ook.

Terwijl gans het land in isolatie werd gehouden, knuffelde Grapperhaus er vrolijk op los tijdens zijn bruiloft, bij de vergaderingen over de kabinetsformatie was geen mondkapje te bekennen, mevrouw Koopmans zat met de hele WHO-onderzoekscommissie in Wuhan uitgebreid Chinees rijst te tafelen, zij aan zij met haar   communistische vakgenoten, het koningshuis vierde de verjaardag van de troonopvolgster met ‘slechts’ een honderdtal intieme vrinden en Boris Johnson hief bij zeker negen gezellige gelegenheden, zoals na de begrafenis van prins Philip, het glas een keer of wat. Cheers, mate!

Geen greintje angst voor besmetting onder onze roergangers, kennelijk. In het Vondelpark kregen mensen ondertussen een bekeuring van een BOA met een meetlint…

Waar ik naartoe wil met dit epistel? Nou, naar de constatering dat het milieu er in de politiek vooral toe doet als het zo uitkomt. Als het niet past, hebben we het er verder niet over. Dat regels er voor u zijn. Als het hen niet uitkomt, passen we ze gewoon even niet toe…

Waar u van alles wordt opgedragen en opgelegd, blijkt dat nimmer te gelden voor onze hoogwaardigheidsbekleders, onze leiders, onze voorbeelden van gelijkheid en broederschap, van rechtschapen gedrag.

En dus blijkbaar ook niet als er op de Floriade een zeer verantwoord en onbespoten vorkje geprikt wordt en het eremetaal daarna wordt overhandigd aan… Classic Mike!

Maar als gezegd: die heeft met zijn team die penning wel dubbel en dwars verdiend. Geen kwaad woord daarover.

Geschreven door