Signalen… | Column Ton Theunis

U hebt hem gezien. Gisteravond. Na weken van stilzwijgen en dagen van praten achter gesloten deuren kwam Mark naar buiten. Hij kwam het volk vertellen dat de vier regeringspartijen hadden gesproken over de verkiezingsuitslagen in de provincies.

‘Wat moet je áchter die verkiezingsuitslag zien? Welk signaal klinkt erin door?’ Mark kwam ons berichten dat onze regering de signalen begrepen had. Nou…

Het kabinet Rutte IV heeft de volgende twee signalen opgepikt.

‘Mensen in Nederland hebben in teveel gevallen het gevoel dat de politiek er niet voor hen is.’ Gunst…

‘En de uitvoering zélf. Dat raakt bijvoorbeeld aan een paar zéér gevoelige onderwerpen: kinderopvangtoeslag, het schandaal waar we een aantal jaren geleden mee geconfronteerd zijn…’

Houd maar op, Mark. Je had moeten zeggen: ‘Kinderopvangtoeslag, het schandaal dat wij jaren geleden hebben veroorzaakt, waardoor we net deden alsof we aftraden maar zonder enige verantwoordelijkheid te nemen heel handig op andere ministersposten weer terugkwamen. Het schandaal waarvan we keer op keer beloofden de gevolgen op te zullen lossen, waarvan ruim veertigduizend dossiers onrechtmatig werden vernietigd, waar de hele top van de Belastingdienst schuldig aan is gebleken maar niemand van hen is ooit vervolgd, waarvan veel slachtoffers tot op de dag van vandaag nog steeds in de ellende zitten, waardoor tweeduizendenzevenhonderd kinderen uit huis werden gehaald…’

Dát had je moeten zeggen, Mark, want ‘we werden ermee geconfronteerd’ impliceert dat jullie er zelf volslagen verrast tegenaan knalden zoals de Titanic toen die een ijsberg tegenkwam. Een andere overeenkomst is wel treffend: jullie zijn diep gezonken.

Want uit de zo zwaar bevochten vrijgave van de ministerraadsaantekeningen bleek onmiskenbaar dat jullie, Mark, Sigrid, Wopke én Carola al tijden op de hoogte waren en zochten naar manieren om het allemaal voor ‘die mensen die in teveel gevallen het gevoel hebben dat de politiek er niet voor hen is’ te verdoezelen.

Het platteland is jarenlang achtergesteld, erkende Mark. Daar zijn forse problemen, weet hij sinds vorige week. Daar moet echt wat aan worden gedaan. Daar moet meer aandacht voor komen.

Toevallig is over het platteland nou net ná de verkiezingen een rapport verschenen dat die conclusie inhield. En plots wist Mark te vertellen dat het ‘door de modellen kwam’ en dat de buurtbus van Ruurlo terug moet komen, net als het dorpshuis van Surhuisterveen. Dat gaan dit kabinet doen. Ze hebben het platteland gehoord, de signalen begrepen.

Maar de Randstad heeft ook problemen die aangepakt moeten worden, hield Mark ons voor. Een tekort aan leraren is daar. Aan zorg ook. En de schoolkeuze verloopt daar soms stroef… De Randstedelingen hebben het daar moeilijk mee, aldus de premier. Inderdaad. Net als met woningnood, armoede, voedselbanken, criminaliteit en zo nog het een en ander. Ons kabinet heeft het gelukkig allemaal in de gaten sinds ze Lientje serieus moeten nemen.

Maar wat is het belangrijkste signaal? Waar gaat Marks kabinet haar pijlen vooral op richten? Stikstof! Want daar hebben we nu veel te lang alleen maar over gepraat. Daarom gaat Mark met zijn kabinet de versnellingsknop indrukken. Daar moeten we nu echt wat aan gaan doen, zei Mark. Anders gaan we allemaal dood.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat die brief uit Brussel aan Van Der Wal met het ongefundeerde bevel dat Nederland 2030 moét halen het enige signaal is dat Mark en zijn kabinet echt hebben ontvangen.

Want veel kiezers hebben op 15 maart middels het stemhokje zeer duidelijk gemaakt dat ze stikstof helemaal niet zo belangrijk vinden. BBB vindt stikstof evenmin het belangrijkste probleem van deze tijd. Dat heeft Lientje nota bene aan de lunchtafel van restaurant De Landbouw nog zo tegen Mark gezegd.

De CDA-aanhang denkt daar klaarblijkelijk ook zo ver. Net als veel VVD’ers. De ChristenUnie is inmiddels ook niet meer zo van God los dat ze het stikstofverhaal klakkeloos blijven volgen. Maar Sigrid wil het. Dus is stikstof het vrijwel enige onderwerp waar ondanks alles niet aan mag worden getornd.

En wat doet Mark dan, net als altijd? Vage praatjes.

Nee, over al die andere problemen die Nederland zo raken en burgers zo duperen zal Mark met zijn club gewoon verder blijven praten, praten, praten. Tot in lengte van dagen.

Als je Groningen belooft de aardbevingsschade voor 2023 te hebben opgelost, mag je schaamteloos in gebreke blijven. Maar aan stikstof voor 2030 ‘halveren’ is niets te veranderen.

Niet, denkt u? Het enige waar Mark wel gas voor wil geven, is zijn zelf gecreëerde onzichtbare vijand stikstof. Dát zei hij. Ze gaan er gewoon mee door.

Of denkt u dat Groningen toch gecompenseerd gaat worden? Dat die kinderen binnenkort weer thuis komen? Dat Omtzigt fatsoenlijke spreektijd krijgt?

En krijgt Almere, gelegen in de zo achtergestelde Flevopolder, eindelijk die honderd politiemensen waar we al sinds 2013 om smeken?

Want Amsterdam heeft namelijk al sinds jaar en dag duizend man bóven de sterkte! Nou, Mark?

Trouwens, Wopke heeft ook vandaag weer laten zien dat de verkiezingsnederlaag van het CDA ook zo’n onbegrepen signaal is gebleken. En dat zou weleens het eindsignaal kunnen worden.

Ton Theunis verzorgt diverse keren een column op Omroep Almere en is fractie assistent bij APOPA

Geschreven door