Draaikontjes… | Column Ton Theunis

Er zit inmiddels zo’n € 160.000.000,- in dat ‘tien jaar durende feest van ontwikkeling’. U hebt een paar weken geleden vast ook vernomen dat minstens € 73.000.000,- van dat geld is verdampt. Daar gaat u niets meer van zien.

Vanavond stemt de meerderheid van de gemeenteraad dan ook niet over een boekhoudkundig probleem. Niet over iets wat ‘op de balans moet worden rechtgezet.’ Het gaat over ons zo broodnodige geld.

Zeker, de accountant van de gemeente weigert de jaarrekening 2021 goed te keuren als daar niet in komt te staan dat Almere € 33.800.000,- aan leningen naar de Floriade heeft ‘afgeschreven’. En als de ondertekende jaarrekening niet vóór 15 juli naar de provincie wordt gestuurd, wordt de provincie boos. ‘Dan komt Almere misschien wel onder curatele!’

Nou, gezien al dat verkwanselde geld en hun volstrekte wanprestaties is dat misschien maar beter, want inmiddels blijkt wel dat ze het niet kunnen, toch?

In feite wordt vanavond gestemd over het in het dikke vergeetboek schrijven van het grootste financiële verlies ooit in de korte Almeerse geschiedenis. Omniworld was erg, maar verbleekt hierbij. Gauw wegschrijven en het er nooit meer over hebben.

Tot 16 maart waren de Partij voor de Dieren en de Socialistische Partij mordicus tegen Floriade. De eerste streed zo ongeveer zij aan zij met Toon van Dijk en zijn club. De tweede liep manmoedig de raadszaal uit ‘want meepraten had toch geen enkele zin’.

‘Geen geld meer naar de Floriade!’ Ze stemden voor de motie, net als -hoe geloofwaardig- de PvdA en zelfs de VVD.

Maar na 16 maart geldt dat allemaal niet meer. Het pluche lonkt. Voordat ze in het nieuwe college zitting nemen, kan nog mooi dat enorme verlies worden afgeboekt op hun afgetreden voorgangers die merendeels trouwens gewoon weer naast ze plaatsnemen, hoor. Alle schaamte voorbij.

‘Wij waren voor de opening tegen de Floriade,’ zei aantredend wethouder Luijendijk van de PvdD. ‘Maar nu de hekken open zijn, ontstaat een andere situatie.’

Hebben we dat voor 16 maart ook zo gehoord?

Maar na volgende week zitten ze er. Ons ‘nieuwe’ college. En dan gaan de SP en de PvdD keurig instemmen met zo’n € 5.500.000,- per maand om de Floriade open te houden.

Want dat gaat het kosten, is ons voorgerekend. Alles voor een plek in het college.

Maar wie nu al onvoldoende geld heeft om zijn energierekening te betalen, moet weten dat ook de Floriade straks, na de ongetwijfeld feestelijke sluiting op 9 oktober, geen geld meer heeft. Het is nu al op! Er moet opnieuw heel veel geld bij!

Maar die Floriade BV moet wel voor 21 december de boel afbreken en opruimen zodat de bouw van de nieuwe wijk van start kan.

Dat gaat de Almeerse gemeenschap straks, tegen alle beloften in, sowieso ook nog moeten betalen.

Er komt dus minstens nog € 20.000.000,- bovenop. En daar gaan die twee zogenaamde principiëlen gewoon voor stemmen. ‘Want anders komen er rechtszaken die ons honderden miljoen gaan kosten.’ ‘Want anders lopen onze ondernemers inkomsten mis.’

‘Want anders is het imago van de BV Nederland aangetast.’

Er zitten vanaf volgende week negen partijen in de coalitie. Of dacht u dat GroenLinks en PvdA tegen hun oude vrienden ten strijde zullen trekken? Welnee. Die wachten, armen over elkaar, op de onvermijdelijke herrie die gaat komen.

Er is dus nog een minieme oppositie over. En de kleinste roert zich.

Op woensdag 13 juni om 19.30 uur houden ApOpa en FvD, gesteund door verontruste burgers, een inloopavond over de echte feiten van de Floriade.

U bent van harte welkom bij Puur Almere om 19u30.

Randstad 22-161 t/m 163
1316 BM Almere

Parkeren door de slagboom, doorrijden, 2 keer links meevolgen.

Almeerders: toegang gratis…

klik op onderstaande url voor de infographic infographic

Info Graphic

Geschreven door